Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Tijdens de kerstvakantie in Duitsland naar Nederlandse tv kijken

Wij gaan regelmatig naar Duitsland voor vakantie. Wat mij opvalt, is dat ik in hotels naast Duitse naar Engelse, Franse en Italiaanse zenders kan kijken. Maar het Nederlandse aanbod blijft veelal beperkt tot BVN. Waarom is dat?

N. Gahrmann

Ik begrijp het dat u het vreemd vindt dat u op uw hotelkamer als u de televisie aanzet enigszins verrast bent door het ontbreken van Nederlandse tv-zenders. Duitsland grenst immers aan Nederland en veel Nederlanders kiezen Duitsland voor een korte of langere vakantie.

Ongecodeerd via de sateliet
Voor het beantwoorden van uw vraag moet ik wat dieper in gebruikte ontvangsttechnieken duiken. In Duitsland wordt voor het kijken naar tv-zenders vaak satelliet gebruikt. Op de voor Europa twee belangrijkste satellieten Astra1 en Hotbird zijn veel Duitse, Franse en Italiaanse tv-zenders te ontvangen. Het gaat hierbij om zogenoemd ongecodeerde ontvangst. Dit betekent dat deze zenders zonder abonnement met alleen satellietontvangstapparatuur te ontvangen zijn. Hotels kiezen zelf de zenders die zij via het eigen interne kabelsysteem aan hun gasten willen aanbieden. Los van de reguliere afdracht van kijkrechten hoeven hotels geen abonnementskosten te betalen voor de ontvangst van ongecodeerde zenders en verdere verspreiding via het eigen kabelsysteem naar alle televisies binnen het hotel.

Alleen BVN
Waarom dan wel BVN en geen andere Nederlandse zenders in de meeste Duitse hotels? BVN is net als veel buitenlandse zenders ongecodeerd via de satelliet te ontvangen. Alle overige Nederlandse zenders worden op een andere satelliet (Astra3) uitgezonden, waarvoor hotels moeten investeren om deze satelliet te ontvangen. En dit niet alleen. Om Nederlandse zenders als NPO 1, RTL 4 of SBS 6 te kunnen kijken, is een abonnement van Canal Digitaal nodig. Deze zakelijke abonnementen zijn niet alleen prijzig, maar voor hotels buiten Nederland ook moeilijk verkrijgbaar. Ook moet extra geïnvesteerd worden in apparatuur om de gecodeerde Nederlandse zenders via het eigen kabelsysteem te verspreiden.

Dan maar via wifi
Ik ben dan ook bang dat de komst van meer Nederlandse zenders in Duitse hotels niet aanstaande is. Wel kunt u met bijvoorbeeld de wifi van het hotel naar Nederlandse tv-zenders kijken. Dit kan dan via tablet of laptop door de online tv-dienst van de provider te gebruiken die u thuis in Nederland gebruikt. Dit is natuurlijk niet ideaal, maar zo blijft u tijdens de vakantie niet verstoken van Nederlandse tv.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren