Abonnementen service: 035 - 2019505

Plakkerig en onderdanig

De mannen in grijze pakken. Zo noemden prinses Diana en Sarah Ferguson, de voormalige echtgenote van prins Andrew, de machtige mannen aan het Britse hof die achter de schermen aan de touwtjes zouden trekken.

De invloedrijke adviseurs van het staatshoofd hebben spionnen: personeelsleden die zien wat er in de privévertrekken gebeurt of de rechercheurs die de royals in het openbaar begeleiden. De vrouwen waren er eensgezind over dat deze mannen voor een groot deel verantwoordelijk waren voor hun ongelukkige leven. Door de serie ‘The Crown’ hebben we ze een beetje leren kennen. Tommy Lascelles bijvoorbeeld, de belangrijkste adviseur van koningin Elizabeth en haar vader, koning George VI. Of Robert Fellowes, Elizabeths particulier secretaris én de zwager van Diana.

Vandaar dat ik erg geïnteresseerd was in het boek ‘Courtiers’ van Valentine Low, een journalist van ‘The Times’. Courtiers is het best te vertalen als hovelingen, vaak mensen wier voorouders ook al aan het hof werkten. Tot de dood van Diana waren de meesten van hen onzichtbare mannen, die zich gedroegen als Uriah Heep, het beroemde karakter uit Charles Dickens’ boek ‘David Copperfield’. In het Verenigd Koninkrijk is Uriah Heep een synoniem geworden voor iemand met plakkerige onderdanigheid en onoprechtheid, die zalvend zijn meerdere naar de mond praat. Om eerlijk te zijn: voor de rol van bijvoorbeeld particulier secretaris van een koning of koningin is zo’n karakter wel een beetje nodig. Low citeert Sir Henry Ponsolby, particulier secretaris van koningin Victoria: “Als zij zegt dat twee plus twee vijf is, antwoord ik dat ik toch vermoed dat het vier is.

Maar als zij dan antwoordt dat ze me op mijn woord gelooft, maar toch zeker weet dat het vijf is, dan is het vijf.” Het boek geeft een prachtig inkijkje achter de schermen en geeft vele mooie anekdotes. Zo hield de Engelse koningin-moeder van stout. Haar favoriete lakei had de opdracht haar gasten zo dronken mogelijk te krijgen. Dán had zij een leuke avond. Hij vulde in haar opdracht glazen voortdurend bij en schonk desnoods door een hand heen als iemand dat probeerde te voorkomen.

Agenda 2022  Koninklijk huis

6 november
Prinses Margriet bij het WK rolstoel­tennis in Sportcentrum de Rusheuvel, Oss.

8 november
Koning Willem-Alexander heropent het Kasteel van Breda.

9 november
De president van Italië brengt een staatsbezoek ons land.

10 november
Prinses Beatrix is bij het gala van het Oogfonds in het Flint Theater, Amersfoort.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren