Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Gezonde keuzes

De zorgkosten rijzen de pan uit en de premies voor de zorgverzekering stijgen mee. Ook volgend jaar. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat we door de vergrijzing meer zorg nodig hebben. Ik denk altijd dat het goed zou zijn als we gezonder zouden leven, want – het is heel simpel – dan worden er ook minder mensen ziek.

Het feit dat zo veel mensen te dik zijn, zorgt voor een stijging van de zorgkosten. Kapotte knieën, diabetes, hartproblemen; het wordt mede door overgewicht veroorzaakt. Roken veroorzaakt longkanker, daar draait niemand meer omheen. Niet bewegen; het is slecht voor je gezondheid, we weten het allemaal. Waar ik me ernstige zorgen om maak, is dat de overheid weinig doet aan preventie. Het heeft even op de politieke agenda gestaan, er was zelfs een staatssecretaris voor Preventie en een Nationaal Preventieakkoord, maar ik hoor er de laatste tijd weinig over.

De suikertaks en een laag btw-tarief voor groente en fruit, zijn nog steeds geen feit. En waarom is er geen grote campagne om mensen gezondere keuzes te laten maken? En nee, dat is geen betutteling, dat zou in mijn ogen goed overheidsbeleid zijn. En het zou mede helpen de zorgkosten te beperken.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren