Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ans Markus na haar ziekte

In augustus 2020 werd Ans Markus (75) getroffen door eierstokkanker. Na twee operaties en zes chemo’s is de kunstenares voldoende hersteld om weer te exposeren. In Museum Slager in Den Bosch laat ze oud en nieuw werk zien.

Als mensen aan me vragen hoe het nu met me gaat zeg ik: ‘So far, so good.’ Ik heb altijd zo goed mogelijk voor mijn lijf proberen te zorgen en als je dan heel plotseling deze ziekte krijgt, overvalt dat je enorm. Je houdt daar een tic aan over. Bij elk pijntje denk ik al snel; het zal toch niet weer?! Dan lig ik ’s nachts wakker, te piekeren. Aan de andere kant ben ik heel dankbaar dat ik 75 ben en niet veertig of vijftig. Zoals een jonge vrouw met kanker en kleine kinderen die ik vanmorgen sprak op de markt. Dat is natuurlijk veel erger.”

‘Luister naar je lichaam’
“Ik heb een heerlijk leven gehad, dus ik mag niet mopperen. Over het algemeen genomen heb ik heel veel energie, ik fiets en wandel iedere dag. Iedere drie maanden krijg ik bloedonderzoeken en die zijn tot dusver steeds goed. Over mijn eigen ziekteproces en herstel heb ik het boekje ‘Wat als…’  geschreven om tegen vrouwen te zeggen: luister naar je lichaam, negeer geen signalen en laat je onderzoeken. Ook hoop ik dat het vrouwen tot steun kan zijn die hetzelfde mee moeten maken als ik heb meegemaakt.”

Betrekkelijk
Na haar ziekte heeft Ans een nieuw uiterlijk; haar strenge zwarte haren heeft ze ingeruild voor een zachter witgrijs kapsel…” Toen mijn haar teruggroeide en het wit was geworden, dacht ik: laat maar, ik vind het prima zo. Ik vond het niet belangrijk genoeg om er weer uit te zien zoals vroeger. Ik vind verven leuk op linnen maar niet om iedere vijf weken dat hoofd in de verf te zetten. Het is allemaal zo betrekkelijk, zeker je uiterlijk, ook al ben ik nog steeds ijdel. Ik ben ook betere keuzes gaan maken waarmee ik dichter bij mezelf blijf. Ik doe geen dingen meer omdat het ‘hoort’, ‘moet’ of van me verwacht wordt. Net als altijd maar dat ontzettend harde werken. Ik ben wat zachter geworden.”

Elkaar de hand reiken
“Ik heb ook bewust gekozen om nu te exposeren in een wat kleiner museum. Wat ik het belangrijkste vond, is dat ik hier een heel groot nieuw werk over verdraagzaamheid kwijt kon; 150 olieverfportretten die met elkaar één geheel vormen. De boodschap is dat het niet uitmaakt welk geloof, geaardheid of huidskleur je hebt, als we elkaar maar respecteren. We moeten elkaar de hand reiken. Nu heel actueel met alles wat er in de wereld aan de hand is! Het is verschrikkelijk wat mensen elkaar aandoen. Ik kan daar zo veel onmacht bij voelen. Wat het belangrijkste is wat ik op mijn leeftijd en met mijn levenservaring geleerd heb? Dat je een beetje vrede moet zien te vinden bij jezelf…”

De expositie ‘Verbonden Vrijheid’ is te zien t/m 12 maart 2023 in Museum Slager, ’s Hertogenbosch. Het boekje ‘Wat als…’ is daar te koop of via ansmarkus.nl Maak 10x kans op een exemplaar Mail voor 6 december uw naam en adres naar info@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Ans Markus’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren