Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo modern is Charles III niet

Een week na de begrafenis van koningin Elizabeth werd het monogram van koning Charles bekend gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk was het monogram van Elizabeth overal te zien. Niet iedereen besefte overigens dat EIIR haar monogram was.

Het staat voor Elizabeth Regina II; Regina is het Latijnse woord voor koningin, gevolgd door de Romeinse twee. Oudere Nederlanders herinneren zich misschien nog de postzegels waarop Juliana Regina stond. Vanaf Beatrix gebruiken wij offi cieel geen ‘regina’ meer voor koningin of ‘rex’ voor koning. Maar bij het bekendmaken van het monogram van koning Charles bleek dat ‘rex’ in het Verenigd Koninkrijk nog wel gebruikt zal worden. CIIIR zal het monogram zijn dat op uniformen, op postbussen, op alle post van het koningshuis en op alle cadeaus van Charles zelf zal staan, maar ook op souvenirs, te koop in de paleizen maar eigenlijk overal in Londen.

Het is maar een voorbeeld van mijn dubbele gevoel over koning Charles, die de monarchie wil moderniseren, maar tegelijkertijd keuzes maakt die eerder een voortgang van traditie zijn. Het gebeurde al bij zijn eerste toespraak, kort na het overlijden van zijn moeder. Het was een mooie toespraak, emotioneel en waardig. Maar hij gaf ook aan dat hij, net als zijn moeder, de rest van zijn leven aan het koningschap zou wijden. De vraag is of dat de redding of de ondergang van de monarchie zal zijn. Charles is nu 73 jaar en de best voorbereide persoon ooit om staatshoofd te worden. Leeftijd heeft niets te maken met de bijdrage die iemand kan leveren aan de maatschappij. Maar iemand moet ook beseffen dat niets ‘voor het leven’ is. Je moet het kúnnen doen.

Charles had in mijn ogen de toekomst van de Britse monarchie een dienst bewezen als hij had aangegeven dat hij koning zou blijven zolang hij daartoe in staat was. Daarmee had hij gerust nog tot zijn negentigste of zo het staatshoofd kunnen blijven. In de Benelux weten we dat het goed is, dat het staatshoofd plaatsmaakt voor de opvolger. Het geeft een monarchie een nieuwe impuls, zoals we hebben gezien bij het aantreden van onze koning. Charles’ opvolger William is nu veertig. Zes jaar jonger dan Willem-Alexander was toen hij koning werd. Als Charles zoals zijn moeder 96 jaar wordt, dan is William 63 jaar als hij koning gaat worden. In 2045! William is dan tien jaar jonger dan zijn vader nu. Maar dat is niet het punt. Het betekent dat de Britse monarchie sinds 1986, toen Elizabeth zestig jaar werd, een zestigplusser als staatshoofd heeft. En dat is, vermoed ik, het meest bepalend voor de toekomst van de Britse monarchie.

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

8 oktober
Prinses Beatrix is op Paleis Soestdijk bij het Oranjepad van het Prinses Beatrix Spierfonds.

11 oktober
Prins Constantijn wordt 53 jaar.

11 t/m 13 oktober
Willem-Alexander en Máxima brengen een staatsbezoek aan Zweden.

13 oktober
Prinses Beatrix opent de tentoonstelling De eeuw van Juliana in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

14 oktober
Prinses Beatrix is bij 40 jaar Four Freedoms Awards in de Koorkerk, Middelburg.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren