Abonnementen service: 035 - 2019505

Dick Rienstra, zijn vrouw toos blikt terug

Dick Rienstra is in 1941 in Assen geboren en overleed in 2021 in Vianen. Hij begon zijn zangcarrière in het KRO-radioprogramma ‘Springplank’. In 1977 nam hij deel aan het Nationaal Songfestival, waar hij vijfde werd. Dick speelde ook in een groot aantal film- en televisieproducties, van ‘Baantjer’ tot ‘Soldaat van Oranje’. Later werd hij actief in de lokale politiek voor de Partij voor de Dieren.

Nadat ik acht jaar bij het Scapino ballet voornamelijk klassiek had gedanst, besloot ik in 1963 een jaar als showdanseres op te treden in de ‘Tik Tak show’ in Assen. Daar trad ook Dick op, als zanger en acteur. We raakten op slag verliefd op elkaar, waarna we twee jaar later in het huwelijk traden. We kregen Rick, onze oudste zoon, en nadat we een jaar of acht in Amsterdam hadden gewoond, verhuisden we in 1973 naar Vianen, waar onze jongste zoon Robin werd geboren. Hier zijn we altijd blijven wonen. In die tijd beleefde Dick zijn eerste grote succes in het stuk ‘De Jantjes’ van het Volkstheater van Beppie Nooij jr. Hij speelde de rol van Dolle Dries, naast zijn beste vriend Martin Käfig, de Schele, Ramses Shaffy, de Blauwe en Carry Tefsen als Jans. Later vormde Dick met zijn beste vriend Martin Käfi nog het duo De Jantjes en scoorden ze in 1974 een carnavals hit met het lied ‘Toedeloe’. Hij speelde in de jaren 80 nog zeven seizoenen bij het Nooy’s Volkstheater. Het leven was goed voor ons, zou je kunnen zeggen, helaas achterhaalde het verleden mij. Vanaf mijn zesde jaar had ik in het Jappenkamp Tjideng in Batavia gezeten. Mijn moeder leerde me hoe ik moest overleven en waar ik genoegen mee moest nemen. Eén van haar lessen was dat ik na de oorlog nooit meer mocht zeggen dat ik honger had, maar trek. Toch kreeg ik rond mij achtendertigste jaar last van het kampsyndroom en moest ik in therapie. Dankzij de hulp van Dick en mijn kinderen heb ik me goed hersteld, hoewel je zo’n periode in je leven natuurlijk nooit vergeet. Ook heeft hij me gesteund bij het oprichten van mijn balletschool in Vianen en speelde hij in diverse projecten van mijn school mee. Dick speelde in vele producties, maar het meest trots was hij op zijn optreden in het voorprogramma van Toon Hermans. Toon was weg van zijn stem. De laatste vier jaar van zijn leven zong hij bij de hernieuwde Ramblers, onder anderen met Joke Bruys, die nog op zijn crematie heeft gezongen. Hij was een geboren artiest en is tot een paar maanden voor zijn dood blijven optreden. Omgeven door zijn familie is hij thuis in alle rust overleden. Hij was een ontzettende lieve man, die veel geduld had met mij en zijn kinderen. Ik heb van hem geleerd om optimistisch te blijven en in het heden te leven. Maar ik mis hem verschrikkelijk.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren