Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Ook dat nog!

Wat tijdens Prinsjesdag nog werd gevreesd, is vorige week werkelijkheid geworden: de zorgverzekering wordt een tientje per maand duurder. DSW verhoogt de maandpremie met 9,75 naar 137 euro.

Uiterlijk 12 november maken de overige verzekeringsmaatschappijen hun premie bekend. Als dat gemiddeld ook 137 euro wordt, bedraagt de totale jaarpremie maar liefst 1.649 euro! Let wel: dat is nog maar de basis verzekering. De kosten van eventuele aanvullende verzekeringen komen daar nog bovenop.

En het eigen risico blijft 385 euro. Uitgerekend is dat een gemiddelde Nederlander volgend jaar circa6.601euro gaat betalen aan zorgkosten. Dat is 396euro meer dan in 2022. Ouderen maken noodgedwongen meer gebruik van de zorg, dus bij hen komt de fi nanciële klap nog harder aan. En dat terwijl de kosten van energie en boodschappen al torenhoog zijn gestegen. Natuurlijk, vrijwel alles in de zorg is duurder geworden en ik ben blij dat de zorgmedewerkers een beter salaris krijgen. Maar dat de verzekeraars met hun enorme reserves die kostenstijging linea recta afwentelen op de burgers, stuit mij tegen de borst.

Ik ben bang dat ouderen gaan beknibbelen op noodzakelijke zorg door geen aanvullend pakket te nemen, doktersbezoek te mijden en medicijnen niet te nemen. Ook betalingsproblemen en onverzekerdheid zijn serieuze risico’s.

JAN SLAGTER
DIRECTEUR OMROEP MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren