Abonnementen service: 035 - 2019505

Onze zoon krijgt onze auto cadeau, mag dat?

Wij willen onze auto aan onze zoon schenken. Maar nu zegt men dat je daar dan schenkbelasting over moet betalen. Maar is dat wel zo, als je niet de belastingvrije schenking van 5.600 euro hebt gegeven? 

Marianne van der Dussen

Alles wat je een ander geeft, zonder dat er wat tegenover staat, wordt door de Belastingdienst als een schenking gezien. De schenkbelasting wordt dus niet alleen geheven op geldbedragen, maar ook op goederen, of aandelen.

Stel: de auto is 12.000 euro waard. Dan zou u de eenmalig verhoogde vrijstelling van ruim 27.000 euro kunnen inzetten. Deze vrijstelling is voor kinderen tot veertig jaar. Dan hoef je over de schenking van de auto dus geen erfbelasting te betalen, omdat de auto er ruim in valt.

Als uw kind ouder is dan veertig jaar, kunt u natuurlijk de jaarlijkse vrijstelling van 5.600 euro per kind, gebruiken. Maar daar past de auto niet helemaal in en moet u over de rest 10 procent schenkbelasting betalen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren