Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Tijd voor een nieuwe start

Mijn geduld met prins Harry en zijn echtgenote Meghan begint op te raken. Niet dat ze daar wakker van zullen liggen. Verre van waarschijnlijk. Gelukkig maar, want ze liggen kennelijk al van genoeg wakker.

Te veel als je het mij vraagt. Ik behoorde tot de groep mensen die de komst van Meghan een verademing vonden voor het Britse vorstenhuis. Het gaf dat stijve, totaal verouderde en in bizarre rituelen hangende koningshuis een totaal nieuwe, onverwachte impuls. William en Kate konden, samen met Charles en Camilla, de monarchie geleidelijk aan vernieuwen na de dood van koningin Elizabeth.

Maar omdat ze verder van de troon staan, konden Harry en Meghan ervoor zorgen dat met name jongeren en immigranten interesse in de royals zouden krijgen. Ze zouden bovendien perfecte internationale ambassadeurs zijn voor het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk de monarchie. Maar het liep anders. Harry, sinds jaar en dag na de Queen het populairste lid van de koninklijke familie, leek zo gelukkig toen hij zijn grote liefde presenteerde. Dat het voor veel Britten wennen was om ineens een Amerikaanse actrice met Afrikaans bloed in de familie te zien, kan ik me voorstellen. Maar in de 21ste eeuw zou het niets meer uit moeten maken. En waarschijnlijk had dat ook niets uitgemaakt als de zaken anders waren aangepakt. En als Meghan zich iets meer had ingelezen in haar toekomstige leven. En als Harry minder heethoofdig zou zijn geweest en het Hof wat meegaander. Als, als, als. We weten hoe het liep. Harry leerde Meghan in 2016 kennen, in 2018 trouwden ze en weer twee jaar later besloten ze het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Gezien de aanhoudende negatieve publiciteit viel dat goed te begrijpen.

Wij kunnen ons niets voorstellen bij de kwaadaardigheid van de Britse media. Er is in Nederland gelukkig geen krant of tijdschrift vergelijkbaar met wat daar in enorme oplages verschijnt. Sommige kranten maken en breken mensen. En Meghan werd gebroken. Dat Harry voor haar en daarmee zijn gezin opkwam, is bewonderenswaardig. Maar wat ik niet snap, is dat hij en Meghan niet echt aan een nieuw leven zijn begonnen. Op de één of andere manier blijven ze hun verwijten aan de Britse media én de koninklijke familie uiten, ook om er beter van te worden. De 37-jarige Harry brengt eind dit jaar zijn geautoriseerde biografi e uit en Meghan praat overal, in interviews en podcasts, over wat haar is aangedaan. De wrok, de rechtszaken en het blijven terugblikken op een leven dat ze kennelijk toch al niet wilden; ik snap het niet meer. Begin opnieuw. Ze hebben geld genoeg én alle mogelijkheden. Begin opnieuw en bewijs dat je meer bent dan wat er in het verleden is gebeurd. Doe wat Diana zo graag had gewild: een nieuwe start.

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

14 september
Koningin Máxima is bij het symposium ‘Jong in de 21e eeuw’ in Utrecht. Koning Willem-Alexander heropent in Den Haag het gerenoveerde hoofdgebouw van het provinciehuis van Zuid-Holland. Prinses Margriet en. Pieter van Vollenhoven zijn bij een ceremonie van In Our Fathers’ Footsteps in de Koninklijke Stallen van Paleis Het Loo.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren