Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Tandartsentekort wordt nijpend

Het al jaren oplopende tekort aan tandartsen wordt nu echt nijpend. Vooral in de dunbevolkte delen van ons land zorgt het voor problemen. De tandartspraktijken daar moeten te veel patiënten bedienen.

Onze tandartsen hebben gemiddeld ieder zo’n 1.865 patiënten, dat ligt al een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van 1.437. Maar in de provincies Zeeland, Limburg, Overijssel en Drenthe kan het oplopen tot wel 2.500 patiënten per tandarts! De tekorten worden vooral veroorzaakt doordat er meer uitstroom is dan instroom. Door beperkte opleidingsplekken komen er ieder jaar maar 240 nieuwe tandartsen bij, terwijl er 300 met pensioen gaan. De komende vijftien jaar zal nog eens 40 procent van de tandartsen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Dat betekent steeds minder tandartsen, ondanks een groeiende bevolking.

Vergrijzing speelt ook een rol. Want ouderen behouden tegenwoordig ook op hoge leeftijd hun eigen gebit. En dat vergt dus complexere mondzorg.

 

Heeft u nu al last van het tandartstekort? Bijvoorbeeld omdat uw tandarts binnenkort stopt en er geen opvolger is? Kunt u geen tandarts in uw omgeving vinden, omdat alle praktijken een patiëntenstop hanteren? Of heeft u wellicht een goed idee hoe dit probleem kan worden opgelost? Laat het ons weten! meldpunt@omroepmax.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren