Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Jans lieren in De Lier

Jan van Dijk (88) woont in De Lier in het Westland en hij verzamelt voorwerpen en voorstellingen met de lier in de hoofdrol.

Dat is een nu nog nauwelijks gebruikt snaarinstrument, maar vroeger was het een symbool voor alle muziek. Zijn voorwerpen staan in vitrinekasten. Maar hij heeft ook voorstellingen van de lier in stoelruggen, krantenbakken, insignes, tafels en wat dies meer zij. Voorts engelen, kopjes, postzegels… Wat eigenlijk niet. Hij vertelt: “Ik kom uit een tuindersfamilie en ik verkocht over de hele wereld stekken van geraniums.

We hebben de wereld rondgereisd tot Australië, Zuid-Afrika en Letland toe en bij elke ‘verdachte’ winkel zocht ik naar een voorwerp met een afbeelding van de lier. Zo vindt u op het dak van het Concertgebouw in Amsterdam ook een beeld van de lier. En in ons dorp wordt de winterbelichting aan de lantaarnpalen in die vorm gebracht.” Overigens heeft de plaatsnaam De Lier niets met het instrument te maken.

Wilt u ook met uw verzameling in MAX Magazine, mail dan naar info@emilebode.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren