Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Op volle toeren aan de Costa

Muziek en de zomer, het lijken twee onlosmakelijke vrienden. Terwijl mijn lief en ik op uitnodiging genieten van een Spaanse cortado – klein koffi etje met melk – klinkt de ene na de andere Hollandse hit hardop uit het nabijgelegen grand café De Leeuw.

Wie in het buitenland dicht bij huis wil blijven, vertoeft het beste aan de Spaanse kust. Van Henkies Hoekie tot Piets Patat, van Vader Abraham tot de Zangeres zonder Naam. Het is er allemaal te vinden. Nu hebben we programma’s als ‘De Beste Zangers’, maar de vrolijke Hollandse toon is letterlijk gezet en brengt mij terug tot één van de meest pure programma’s met het Nederlands lied als basis: ‘Op Losse Groeven’.

Vanaf het allereerste moment in 1971 was het een muzikale inhaker voor de kijker. Alle Nederlandse muziek, van het levenslied tot kleinkunst, kwam voorbij. Van Heintje tot Martine Bijl. Hoge en lage cultuur bij elkaar. Nederland op zijn best. Dat kwam mede door de minstens zo pure presentator Bert van Rheenen, beter bekend als Chiel Montagne. Nog beter herkend door zijn handelsmerk, een majestueuze snor die van Nederland tot Spanje leek te reiken. Zo groot was-ie. Hij werd zelfs door de Antwerpse Snorrenclub in 1989 tot Snor van het Jaar uitgeroepen.

En terecht, zo’n snor verdient de beste prijs. De Hilversumse Bert begint als achtjarige bij de hoorspelafdeling van de KRO, volgt een opleiding tot acteur en komt in 1963 terecht bij de unieke zeezender Veronica, tegelijk met mensen als Joost den Draaier. In zijn tijd bij Veronica is Montagne ervan overtuigd dat er met Nederlandstalig repertoire een goed tv-programma te maken is. Die kans krijgt hij van Joop Landré, directeur van de nieuwe omroep TROS. Montagne stelt een proefprogramma samen met een Top 5, een Tip 5 en een ‘gouwe ouwe’.

De artiesten zullen niet optreden in een uitgedost decor, maar letterlijk in het leven staan, namelijk tegen de achtergrond van tribunes met publiek. Op Losse Groeven ziet het levenslicht. In 1978 verandert de naam in Op Volle Toeren dat meer dan tien jaar een van de meest geliefde programma’s op de Nederlandse televisie is. In 2002, na meer dan 31 jaar, stopt de geliefde Snor en daarmee het programma. Inhaken doen we nu op volle toeren aan de Spaanse Costa.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren