Abonnementen service: 035 - 2019505

Wat zijn golfersbenen?

Heeft u wel eens last van donkerrode, vlekkerige en jeukende plekken op uw onderbenen? Dat kunnen golfersbenen zijn. Wat betekent dit precies en wat kunt u doen om het te voorkomen?

Bij langdurige inspanning met warm weer, zoals golfen of wandelen, kan er boven de ‘soklijn’ een rode, vlekkerige huid ontstaan: de zogenoemde golfersbenen, ook wel wandelbenen genoemd. Ook de naam Disney-benen of Disney-uitslag wordt wel eens gebruikt, naar het urenlange slenteren door een pretpark. De officiële benaming is golfers vasculitis of inspanningsgeïnduceerde vasculitis en het ontstaat in de kleine bloedvaten in de benen.

Golfers vasculitis uit zich in een donkerrode, licht verheven uitslag op de onderbenen die binnen 24 uur tijd paarsrood van kleur wordt. Onder de sokken zit deze uitslag meestal niet, omdat de sok voor tegendruk zorgt. Draagt u geen sokken, dan begint de uitslag vaak al rond de enkels. Bij zo’n 12 procent van de mensen zwellen de enkels ook op.

Hoe ontstaan golfersbenen?
Golfersbenen – niet te verwarren met asfaltbenen – komen meestal voor bij golfers of wandelaars boven de 50 jaar, omdat de bloedvaten op die leeftijd wat kwetsbaarder zijn. De gemiddelde leeftijd van de mensen met golfersbenen is 67 jaar. Door stuwing in de beenvaten tijdens het lopen in de warmte en toegenomen doorlaatbaarheid van de bloedvatwandjes ontstaan de vlekken, die vaak jeukerig en branderig aanvoelen. Over het algemeen trekken ze binnen drie dagen tot een week vanzelf weg. Hoewel de kans groot is dat het zich bij een volgende wandeling weer voordoet. De duur van de activiteiten is hierbij ook van belang: de meeste golfers krijgen pas klachten als ze hole 14 of 15 bereikt hebben.

Wat kun je doen tegen golfersbenen?
Het dragen van compressiekousen tijdens golfen of wandelen voorkomt golfersbenen in sommige gevallen. De branderigheid en jeuk kunnen verminderd worden door antihistaminica of zinkzalf.

Bron(nen): Gezondheidsnet / Huidinfo / Het Loopcentrum / Huidziekten.nl / Wandel.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren