Abonnementen service: 035 - 2019505

Waarom u nooit met iets in het oor moet wroeten

Gezonde oren bevatten altijd wat oorsmeer. Duizenden kliertjes en de gehoorgang zorgen ervoor dat u voldoende van dit beschermlaagje aanmaakt en weer afvoert. Soms gaat er iets mis in dit proces en ontstaan er problemen. Waarom heeft u oorsmeer en wanneer krijgt u er last van?

Oorsmeer, in medische termen cerumen genaamd, wordt gemaakt door kliertjes in het buitenste deel van de gehoorgang. Samen met talg, haartjes en huidschilfers vormt het een plakkerige substantie.

Functies
De huid van de gehoorgang is dun en kwetsbaar. Oorsmeer zorgt ervoor dat deze huid niet uitdroogt. Bovendien houdt het vocht, vuil, stof, insecten, bacteriën en schimmels tegen. Het oorsmeer vangt deze onrechtmatigheden op en voert het af.

Een teveel aan oorsmeer verdwijnt vanzelf. De huid van de gehoorgang vernieuwt zich vanaf het trommelvlies richting de uitgang van het oor en neemt zo het oorsmeer mee. Daarnaast gaan de korreltjes oorsmeer naar buiten wanneer u kauwt, praat of slikt.

Wattenstaafje of spray
Gewone hygiëne, zoals regelmatig douchen is voldoende om de oren schoon te houden. Was uw oorschelpen liever niet met zeep, want dat kan irritatie veroorzaken. Alleen oorsmeer dat u ziet zitten, mag u voorzichtig met een wattenstaafje weghalen. Dieper in het oor wroeten heeft een averechts effect. Dat stimuleert de productie van oorsmeer en duwt het goedje juist verder het oor in. Ook kunt u de huid in de gehoorgang beschadigen, wat weer een ontsteking kan veroorzaken.

Bij de drogist zijn oorsmeeroplossers verkrijgbaar in de vorm van druppels en spray. Deze lossen het oorsmeer niet op, maar maakt het vloeibaar en weekt het los van de huid, zodat het makkelijker naar buiten komt. Een minpunt van deze producten is dat er meestal conserveringsmiddelen in zitten waar u allergisch op kunt reageren. KNO-artsen raden het gebruik van oorsmeeroplossers daarom af.

Problemen
Normaal houdt de natuur de gehoorgang in balans: de oren voeren evenveel oorsmeer af als ze aanmaken. Er ontstaan pas problemen als u overmatig oorsmeer aanmaakt of als het oorsmeer zich ophoopt en de gehoorgang blokkeert. Het dragen van oordoppen of een hoorapparaat houdt oorsmeer tegen, waardoor er een harde prop oorsmeer kan ontstaan. Ook droog en hard oorsmeer, eczeem, diabetes, veel haar in de gehoorgang, een afwijkende vorm van de gehoorgang en zwemmen zijn vaak oorzaken van oorsmeerproblemen.

Te veel peuteren met een wattenstaafje leidt regelmatig tot klachten. Dit beschadigt niet alleen de huid, u perst ook het oorsmeer steeds verder naar binnen, tot het zo diep zit dat de gehoorgang het niet meer zelf naar buiten kan werken.

Door overtollig, vastzittend oorsmeer kunt u last krijgen van pijn, jeuk, oorsuizen, duizeligheid, slechter horen en een verstopt, vol gevoel in de oren. De combinatie van veel oorsmeer en een beschadigde huid in de gehoorgang kan bovendien tot een gehoorgangontsteking leiden.

Oortoilet en uitspuiten
Als uw oorsmeer erg stug en brokkelig is, kunt u af en toe wat sla- of olijfolie in het oor druppelen om het wat zachter te maken. Met een verstopt oor moet u naar de huisarts. De dokter of de assistente controleert dan of de klachten het gevolg zijn van een prop oorsmeer. Als dat het geval is, spuiten ze lauw water in de gehoorgang. Het water stroomt het oor weer uit en neemt meteen het propje mee. Soms is een paar keer herhalen nodig of moet er een haakje aan te pas komen. Uitspuiten hoort pijnloos te zijn, tenzij de huid in de gehoorgang beschadigd is. U kunt zich wel even duizelig voelen.

In een aantal gevallen mag u de oren niet laten uitspuiten, bijvoorbeeld als u een gaatje in het trommelvlies heeft of een loopoor. Ook als u eerder een gehoorgangontsteking heeft gekregen na het uitspuiten van het oor, kunt u beter afzien van uitspuiten. In deze gevallen verwijst de huisarts u door naar een KNO-arts. Deze helpt u van het verstopte oor af met een haakje of een mini-stofzuiger: een zogenaamd oortoilet.

Laat na het verwijderen van het opgehoopte oorsmeer uw gehoorgang goed opdrogen. Als het goed is, kunt u daarna weer prima horen en is het verstopte gevoel verdwenen. Blijft het oor pijnlijk en het gehoor slechter, neem dan weer contact op met de huisarts.

Bron(nen): GezondheidsNet / KNO / Artsennet / WebMD
Geschreven door: Jolanda Niemantsverdriet

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren