Abonnementen service: 035 - 2019505

Vakantieman, gezellig hè

Nederland is volop met de vakantie aan de slag. En daar waren we allemaal wel aan toe. Boze boeren, torenhoge prijzen en oorlog in Oekraïne. Een mens wil ook weleens ontspanning.

Hoewel die vakantie niet altijd ontspannend verloopt. Schimmelende hotelkamer, overvolle camping naast een beukende disco, jengelende schoonmoeder of opgelicht door de huisjesverhuurder. Wat een stress. Gelukkig is daar de vakantieman van ons aller MAX. Toch is MAX vakantieman niet de eerste vakantieman. Die heuse eer is aan het fenomeen Frits Bom, consumentenbeschermer van het eerste uur. Bom (in 2017 op 73-jarige leeftijd overleden) was OmbudsMAN, vervolgens KonsumentenMAN en later VakantieMAN.

Ombudsman Frits startte in 1978 zijn consumentkritische blik bij de VARA. Zijn achternaam getrouw sloeg zijn programma in als een bom. Niet dat iedereen fan van hem was. Al helemaal niet als-ie je als oplichter of foute fabrikant op de hielen zat. Maar ook voor menig kijker kon hij irritant drammerig overkomen. Desondanks zorgde hij voor torenhoge kijkcijfers. En toen al op de bres voor de vakantieganger. Volgens Bom was menig vakantiegids één groot plaatjesboek vol oplichterij. Na ruzie bij de VARA, want in ruziemaken was Bom goed, werd hij in 1990 binnengehaald bij RTL 4 als Vakantieman. Wie had dat gedacht, Bom bij de commercielen. Zijn programma werd legendarisch door de kreet ‘Vakantieman, gezellig hè’. In het fantastische onderdeel De blinde kaart moesten mensen op hun vakantieplek op een kaart aanwijzen in welk land ze waren. De meesten hadden geen idee.

De vakantiereiziger in Benidorm wees Parijs, Vladivostok of Timboektoe aan. Lachen, gieren en vooral brullen. Niks vakantieangst. Niks boze Bom. De uitzendingen waren vooral gezellig. Maar daaraan kwam na negen jaar een abrupt einde. Hoewel drommen kijkers voor de buis zaten, waren die kijkers volgens de directie van RTL te oud. Jong spul was nodig. En daar ging Frits. Maar wij hebben MAX vakantieman. Wordt het toch nog een beetje gezellig deze vakantie.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren