Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

IK KAN NIET OP MIJN KLEINZOONSREKENEN

Mijn twee kleinzoons hebben mij beloofd mijn appartement op te knappen. Heel lief natuurlijk van die jongens. Je kunt er alleen niet van op aan dat ze komen wanneer ze hebben toegezegd dat ze komen. Dan hebben ze weer een feestje gehad en wordt er uitgeslapen, dan moeten ze naar een festival. Het schiet niet op en ik zit al weken in de rommel. Kan ik ze daar op aanspreken? Ik vind het lastig hoor.

Radeloze oma Dirkje 

Hoe oud uw kleinzoons zijn weet ik niet, maar ik denk dat het tieners zijn, begin twintigers? Althans dat neem ik aan omdat ze feestjes hebben en naar festivals gaan waar ze tot héél laat zijn.

Wellicht hebben ze daar iedere keer een (klein) katertje aan overgehouden en ja… dan zijn gemaakte afspraken ergens heel ver weg in hun belofte-herinnering beland. En ze zullen dan vast denken: ach, oma begrijpt het wel, dus het komt volgende keer wel. Maar volgende keer is na het volgende feestje… Er zijn twee logische verklaringen voor hun gedrag. Ten eerste hebben tieners in onze ogen onwaarschijnlijk veel slaap nodig. Er gebeurt iets in die hersenen waardoor ze die slaap ook echt nodig hebben.

Dan is er nog het feit dat er nu, na twee jaar corona, weer volop geleefd kan worden. De jongens hebben een fl ink deel van hun puberteit moeten inleveren wat betreft ervaringen en belevingen, terwijl die hormonen maar in hun lijf volop aan het werk waren. En dan nu mogen en kunnen ze eindelijk aan de natuur toegeven! Tja, dan komt die oma, in mijn ogen toch wel een beetje logisch, toch echt maar helaas op het tweede plan.

Als u hen, met begrip voor hun situatie, vraagt of ze denken dat ze toch nog echt eens het werk komen afmaken, denk ik dat u een eerlijk antwoord krijgt. Wellicht is het mogelijk om samen een planning te maken naar aanleiding van hun antwoord, waarbij ze kunnen uitslapen en daarna een paar uurtjes werken. Helaas vrees ik dat u zich zult moeten wenden tot een ander… Het zijn tieners en die hersenen werken gewoon anders. Wellicht kunt u het ook bij de ouders van de jongens aankaarten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren