Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Frank en vrij

Alsof hij door de koning benoemd was tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, zo trots poseerde Frank Masmeijer met de beschikking waarin hem gratie wordt verleend.

De voormalige presentator had nog ruim een jaar te gaan in de gevangenis van Nieuwegein, waarnaar hij was overgeplaatst na jarenlange detentie in België. Daar was hij tot maar liefst negen jaar cel veroordeeld vanwege betrokkenheid bij grootscheepse drugssmokkel. In België straft men strenger, maar Nederland heeft met veel landen een verdrag waarbij Nederlanders het laatste deel van hun straf in eigen land mogen uitzitten. Ik dacht altijd dat de straf dan ook meteen naar Nederlandse maatstaven zou worden aangepast, maar dat blijkt niet zo te zijn. Een halfjaar geleden werd een gratieverzoek van hem nog afgewezen, maar op 24 juni bracht de minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind, op basis van een gerechtelijk rapport, het advies aan de koning over om het gratieverzoek van Masmeijer toe te kennen.

Willem-Alexander heeft vóór zijn aantreden gezegd dat alles wat hem door een minister, die zich gesteund weet door de meerderheid van de Kamer, wordt voorgelegd zal tekenen. Zelfs als dat het besluit is om de monarchie af te schaffen, voegde hij er nog schalks aan toe. Of hij weet wie Frank Masmeijer is, is maar zeer de vraag. De koning groeide op zonder tv. En toen hij er eenmaal één had, lijkt me de ‘Frank en Vrij show’ – hoe bizar klinkt die titel nu! – niet hoog op zijn lijstje van niet te missen programma’s hebben gestaan. Bram Moskowicz vertelde in weekblad ‘Privé’ dat het heel uniek is dat er in Nederland gratie wordt verleend.

Maar dat valt mee. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 191 verzoeken gedaan, waarvan er 88 werden afgewezen en 77 buiten behandeling werden gesteld. Dat betekent dat er dus 26 verzoeken zijn toegekend in drie maanden tijd. Gratie verlenen is niet langer iets waarover de koning beslist. Maar hij moet de toekenning wel samen met de minister tekenen. Lange tijd was het de gewoonte dat op koninklijke hoogtijdagen honderden mensen gratie kregen. Koningin Juliana wilde dat ook bij haar abdicatie, maar premier Van Agt en vicepremier waren tegen. Besloten werd, als compromis, op de dag van de Inhuldiging van koningin Beatrix in de gevangenissen slagroomtaarten voor de gevangenen aan te snijden. Waarop Wiegel zei: “En dan zetten we er ’Nog vele jaren!’ op.” Daar kon de oude koningin ook om lachen. Terug naar Masmeijer. Als mens gun ik hem zijn gratie, al was het alleen al omdat ik niet overtuigd ben dat mensen beter worden van een verblijf in een gevangenis.

Hij heeft ook zijn straf uitgezeten, dus wat dat betreft heeft hij boete gedaan. Maar laten we niet vergeten dat drugssmokkel en -handel uiteindelijk ook de aanslagen op onder anderen Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en vele honderdduizenden anonieme mensen wereldwijd fi nanciert. Ik hoop dat Frank dat zelf ook inziet. Gratie is een mooie aanleiding om wat goeds voor de wereld te gaan doen.

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

5 augustus Prinses Irene viert haar 83ste verjaardag.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren