Abonnementen service: 035 - 2019505

Betalen voor opzeggen? Trap er niet in!

Het lijkt zo handig: één partij die het opzeggen van een abonnement op krant, tijdschrift, sportschool of streamingdienst voor u regelt. Maar waarom zou u betalen voor iets dat makkelijk gratis kan?

Stel: u wilt een abonnement opzeggen, waar begint u dan? Heel veel mensen pakken de computer of telefoon, gaan naar Google en typen in: ‘abonnement -naam krant, tijdschrift of dienst- opzeggen.’

De eerste resultaten die Google u dan laat zien zijn advertenties, want die staan altijd bovenaan en daar spelen partijen op in. Ze kopen die advertentieruimte in, zodat ze als eerste in beeld komen en bieden vervolgens aan om abonnementen op te zeggen.

Inmiddels zijn er tientallen van zulke partijen actief met uiteenlopende namen, zoals Xpendy.nl, opzeggen.nl, 123opzeggen.nl, sepastop.nl, mijnopzeggingen.nl, abonnementopzeggen.nl, opzeggen24.nl, dyme.app en nog veel meer.

Al deze partijen bieden een min of meer vergelijkbare service: het opzeggen van abonnementen, sportscholen, zorgverzekeringen, loterijen en goede doelen. Daarbij wekken ze soms de suggestie dat u de opzegging bij de instantie zelf regelt, Opzeggen.nl, schrijft bijvoorbeeld: “Zoek de naam van het bedrijf en kom direct op de opzegpagina van het betreffende bedrijf uit. Elk bedrijf heeft een gratis opzegbrief klaar om in te vullen. U hoeft alleen uw persoonlijke gegevens toe te voegen en de verzendmethode te kiezen.”

Na het invullen van de adresgegevens verschijnt een voorbeeld van een opzegbrief die u gratis kunt downloaden. Maar het oog leidt naar de knop ‘Verzenden’ of ‘Opzeggen’. In dat geval brengen deze dienstverleners daar extra kosten voor in rekening. Die lopen sterk uiteen, Xpendy rekent bijvoorbeeld 29,95 euro, 123opzeggen.nl kost 4,95 euro.  Veel andere partijen rekenen bedragen die daar tussenin zitten. Deze daadwerkelijke kosten komen vaak pas laat in beeld: bij het invullen van de bankgegevens.

Voor deze betaling regelen deze bedrijven de opzegging, meestal per aangetekende brief. Sommige aanbieders bieden ook een ‘opzeggarantie’. Dat betekent dat ze: ‘ervaring hebben met het betreffende bedrijf, waardoor ze zeker weten dat de opzegging goed wordt afgehandeld’. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan gaan ze: ‘kijken waar het probleem zit’. Kiest u ervoor alleen de gratis voorbeeldbrief te downloaden? Dan krijgt u vaak een herinnering via de mail waarin het lijkt dat de opzegging nog niet is afgerond, met het verzoek alsnog voor de betaalde optie te kiezen.

Is het legaal?
Het is niet verboden om iets voor iemand te doen en daar geld voor te vragen, terwijl u het zelf ook gratis kunt doen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het snoeien van een heg: dat kan u zelf gratis doen, of betaald laten doen door een tuinman. Maar beloftes van een bedrijf moeten natuurlijk wel kloppen en mogen niet onduidelijk zijn. Anders kan er sprake zijn van misleidende verkoop. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt en de Consumentenbond laten desgevraagd weten, geen klachten over deze vorm van dienstverlening te hebben ontvangen.

Het kan makkelijk gratis!
Een abonnement opzeggen kunt u ook zelf doen, dat is gratis en hoeft niet per aangetekende brief, want er zijn duidelijke spelregels voor het opzeggen van een abonnement. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is: zoals u eraan gekomen bent, kunt u er ook weer vanaf.

De meeste bedrijven accepteren zonder problemen een e-mail. En steeds meer bedrijven bieden klanten tegenwoordig een eigen online omgeving waar u kunt inloggen, allerlei zaken kunt regelen en dus ook uw abonnement eenvoudig kunt opzeggen. Allemaal gratis! Een aangetekende brief versturen kan, maar vormt tegenwoordig echt een uitzondering.

Natuurlijk zijn er wel een wat spelregels voor het opzeggen van een abonnement, de belangrijkste daarvan is de opzegtermijn. Meestal is die één maand, tenzij u een afspraak hebt gemaakt voor een langere periode: bijvoorbeeld een jaarabonnement. Na dat jaar is zo’n abonnement in principe maandelijks opzegbaar, maar voor sommige tijdschriften  maximaal drie maanden en er is een logische uitzondering gemaakt voor verenigingen. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalclub waarbij u de contributie ieder jaar opnieuw betaalt. Daar kunt u dan in dat lopende jaar niet tussentijds vanaf. Let op! Een sportschool wordt voor de wet NIET gezien als vereniging en mag u dus na afloop van een eventuele vaste periode meestal maandelijks opzeggen.

Zelf opzeggen?

  • Wilt u een abonnement opzeggen? Klik dan NIET zomaar op de eerste resultaten die Google laat zien, maar bel of mail met de organisatie waar u een abonnement hebt of een dienst van afneemt. Of log in op uw eigen online omgeving.
  • Worden er kosten in rekening gebracht? Dan heeft u met een tussenpartij te maken. Dat kan handig zijn, maar weet dat opzeggen altijd gratis kan.

Per ongeluk voor een opzegservice gekozen?
Koopt u iets via een website, dan heeft u meestal een bedenktijd. Dat betekent dat u binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden van de overeenkomst af kunt. En beroep doen op deze bedenktijd geeft vaak het minste ‘gedoe’.

Bron: PlusOnline

Geschreven door: Erik Bogaards

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren