Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ansichtkaarten kleuren Pieters leven

Pieter Lutje (75) uit Musselkanaal verzamelt ansichtkaarten, maar dan alleen in zwart-wit. “Ik heb er nu een stuk of tienduizend en die bewaar ik op alfabetische volgorde van plaatsnamen in insteekmapjes.” Hij heeft wel een heel bijzondere reden om vele tientallen jaren geleden de kaartjes te gaan sparen.

“Ik lag toen met tuberculose in het Beatrixoord in Haren. Mijn ouders hadden geen eigen auto en konden alleen met anderen meerijden. Als dank stuurde ik die mensen een kaartje van ons herstellingsoord. Toen ik beter was, vroeg ik de kaartjes terug, maar iedereen had ze verbrand. Logisch, want tbc is zeer besmettelijk.” In het sanatorium is hij toen ansichtkaarten van Nederland gaan sparen. “Ik woon op de grens van Groningen en Drenthe en de ansichten uit Musselkanaal en omstreken zijn mij het meest dierbaar. Vooral de heel oude. Ik ben benieuwd of mensen deze of andere kaarten nog hebben. Als ik dood ben, hoop ik dat onze twee dochters de mapjes van Musselkanaal bewaren.”

Ook met uw verzameling in MAX Magazine? Mail naar info@emilebode.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren