Abonnementen service: 035 - 2019505

5 handige manieren om bladluis te bestrijden

In de zomermaanden is bladluis op uw planten een veel voorkomend probleem. Bladluizen komen in verschillende soorten en nadat ze zich volzuigen met sap, laten ze bloemen en planten beschadigd achter. Hoe bestrijdt u deze luis zonder dat de plant aangetast wordt? Een aantal tips.

Wegspoelen met koud water
Dit is de meest simpele manier: zet uw planten onder de koude douche. Zorg dat u met de tuinslang, gieter of douchekop (voor planten in pot bijvoorbeeld) goed op de bladeren richt. Zo spoelt u de luizen weg. Zorg er ook voor dat u de omgeving rond de plant schoonspoelt. Luizen houden niet van kou en zullen na een aantal sproeibeurten verdwijnen.

Water met spiritus en/of groene zeep
Een mengsel van een half deel water en een half deel spiritus is een goede, effectieve manier om van de luizen af te komen. U kunt hier ook groene zeep aan toevoegen, of alleen zeep en water gebruiken. Op één liter water gebruikt u 20 ml zeep en 20 ml spiritus.

Water met afwasmiddel
U kunt ook water en afwasmiddel gebruiken, maar zorg hierbij wel dat u een wasmiddel gebruikt dat biologisch afbreekbaar is. Anders kan het schadelijk zijn voor de plant.

Aftreksel van uien of tabak
Zowel uien als tabak kunt u in water laten trekken en vervolgens met een plantenspuit over de plant verspreiden. Tabak moet u eerst koken in water, goed uitzeven, laten afkoelen en dan in de plantenspuit gieten. Let op: dit mengsel stinkt nogal.

Lieveheersbeestjes
Wilt u liever niet met de plantenspuit in de weer? Dan kunt u ook lieveheersbeestjes op uw planten loslaten. Deze larven zijn gewoon te koop.

Bron: PlusOnline

Geschreven door: Maartje Groenen

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren