Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Verdwijnt Amalia uit beeld?

Als iemand met me had gewed over waar de Prinses van Oranje zou gaan studeren, dan had ik een fi ks bedrag op Leiden gezet. Deze universiteit is in 1575 mede opgericht door Willem de Zwijger.

Sindsdien hebben er minimaal acht Oranjes gestudeerd, waaronder Amalia’s vader en grootmoeder. Overgrootmoeder Juliana liep er colleges, maar mocht niet afstuderen omdat ze privéonderwijs had gekregen en nooit offi cieel eindexamen had gedaan. Maar Juliana had genoten van haar studentenleven. Ze was voor het eerst ’vrij’, maakte volop deel uit van het studentenleven en zocht zelf haar vriendinnen uit. Beatrix en Willem-Alexander studeerden wel af, respectievelijk in rechten en geschiedenis.

Vooral voor Willem-Alexander was het leven in Leiden een soort van hemel. Hij ging veel uit en kreeg veel aandacht van meisjes. Hij kreeg er serieuze verkering met Emily Bremers. Ze woonde net als hij op het Rapenburg, zij het in een studentenkamer. De prins had een hele woning kunnen kopen dankzij zijn toelage van de staat.

Daarin verhuurde hij enkele kamers aan vrienden. Zijn woning lag naast een huis van een meisjesdispuut. Die zorgden voor nogal veel lawaai, helemaal als ’s zomers de ramen openstonden. De kroonprins en zijn vrienden noemden het huis dus al snel ’Het kippenhok’. En om de meisjes te plagen kocht hij een haan, die met zijn gekukel dat hele studentenhuis wakker maakte… Amalia gaat niks kopen; haar ouders huren een woning en de Prinses van Oranje zal daar gezelschap krijgen van enkele andere meisjes. Ze gaat Politicologie, Psychologie, Recht en Economie studeren, een driejarige opleiding die bij afronding de titel bachelor oplevert. Wie goed naar de studieonderdelen kijkt, ziet dat het een op maat gemaakte studie lijkt te zijn voor een toekomstig staatshoofd. Het kan ook zijn dat ze tussen de vier richtingen geen keuze kon maken en dat deze opleiding aanleiding geeft voor bijvoorbeeld een vervolgstudie recht of psychologie. Dat betekent wel dat ze dan nog vier jaar extra grotendeels buiten beeld zal blijven als toekomstig koningin.

Je zou positief kunnen zeggen dat ’we’ dan ook zeven jaar geen staatstoelage hoeven te betalen. Maar toen ik de viering van het jubileum van koningin Elizabeth volgde, zag ik ook hoe belangrijk het is om de toekomstige koningen Charles, William en George te zien. Voor de beeld vorming heel erg belangrijk en voor het opbouwen van een band met hen onontbeerlijk. Om een monarchie geloofwaardig en gezond te houden is er immers tijd nodig om een band op te bouwen met een troonopvolger.

Mijn generatie zag Willem-Alexander als kleuter ondeugend op het bordes van Soestdijk staan. We hebben hem sindsdien zien groeien. Heeft de jeugd van nu dezelfde kans gehad met Amalia? In mijn ogen niet. Het is fi jn voor Amalia dat ze zo lang de tijd krijgt om een bijna anoniem leven te leiden als studente. Maar of het goed is voor de toekomst van de monarchie betwijfel ik.

 

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

22 juni
Koningin Máxima is bij een bijeenkomst van Wijzer in geldzaken in Theater Diligentia, Den Haag.

23 juni
De koning bezoekt de Raad van Europa in Straatsburg. De koningin is op een conferentie bij Deloitte, Rotterdam.

24 juni
Koning Willem- Alexander opent de verbouwde Malietoren in Den Haag.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren