Abonnementen service: 035 - 2019505

De mooiste fietsroutes langs rivieren

Overal in het land vinden we prachtige rivieren, die vaak een goede basis vormen voor een leuke fietsroute. We zetten de mooiste rivierenroutes op een rij.

Het Hunzedal – Drenthe (55 km)

Vlak langs de grens tussen Drenthe en Groningen stroomt de Hunze. Dit riviertje – dat vroeger tot aan de Waddenzee liep – ligt midden in een prachtig stroomgebied: het Hunzedal. Door afgraving van turf is het stroomdal de laatste eeuw veel smaller geworden, maar nog steeds is het een bijzonder cultuurlandschap.

Startlocatie: Hunzepark 1, 9514 Gasselternijveen, Nederland

Het Lutterzand en de Dinkel – Overijssel (46 km)

In het oosten van Overijssel ligt het relatief onbekende natuurgebied Lutterzand. Hier stroomt de Dinkel, een van de weinige beken in Nederland die sterk meandert. Het landschap van het Lutterzand en het Dinkeldal – die in de voorlaatste ijstijd zijn ontstaan als glaciale bekkens – zijn dan ook constant aan het veranderen.

Startlocatie: Oude Dijk 54, 7588 RW Beuningen, Nederland

De splitsing van de Rijn – Gelderland (57 km)

Vlak nadat de Rijn de grens tussen Nederland en Duitsland is gepasseerd, splitst de rivier zich in de Nederrijn en de Waal. Deze route neemt u mee door het stuk land waar de rivieren zich scheiden en laat u het beste zien van de twee waterwegen. Een route langs water, uiterwaarden, kastelen en forten.

Startlocatie: Sterreschans 13, 6686 MS Doornenburg, Nederland

Langs de Zaan – Noord-Holland (45 km)

De rivier de Zaan stroomt door een gebied waar veel plekken en erfgoed hun naam danken aan deze waterweg. Wat denkt u van de indrukwekkende Zaanse Schans, waar u kunt ervaren hoe de Zaanstreek er vroeger uitzag. Of de gezellige lintdorpjes langs de rivier, met de traditionele Zaanse huisjes. Een route langs Hollands erfgoed.

Startlocatie: Kalverringdijk 3, 1509 BT Zaandam, Nederland

Watermolens langs de Dommel – Noord-Brabant (42 km)

Het riviertje de Dommel ontspringt bij het Kempens Plateau in Belgisch Limburg. Van hier stroomt het water naar ’s-Hertogenbosch, waar de Dommel samenkomt met de Aa en verder stroomt als de Dieze. Langs de Dommel staan verschillende oude watermolens, die tegenwoordig verschillende functies vervullen.

Startlocatie: Sportparkdreef 2, 5556 VV Valkenswaard, Nederland

De Geul – Limburg (52 km)

Door het prachtige Limburgse Heuvelland stroomt het riviertje de Geul. Het ondiepe, voor Nederland snelstromende water loopt door een prachtig landschap met gezellige dorpjes en mooie afwisselende natuur. Een leuk extraatje op deze route is de historische stad Maastricht en het landschap rond de Maas in de buurt van de Belgische grens.

Startlocatie: Köbbesweg 11, 6229 AC Maastricht, Nederland

Bron: PlusOnline / Fietsen123

Geschreven door: Herman Keizer

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren