Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Kraamverzorgster maakt van beroep hobby

Joke Schram-Ermens uit Prinsenbeek heeft een heel aparte verzameling. Zij spaart spullen van de kraamzorg. Van vroeger en van nu.

“Veel spullen van Zwitsal. Zoals diverse talkpoederbussen, haarlotionfl esjes, oude zuigfl essen, kolven, hartslagmeters en oude studieboeken over verloskunde.” De collectie gaat ook ver terug met oude rammelaars, een kalender van Nutricia uit 1940, warmwaterkruiken en een heleboel geboortekaartjes. “Laatst zag ik bij een kringloopwinkel een rotan wieg. Ik kon hem niet laten staan, ook al koste hij 25 euro.”

Waar komt deze verzameldrift vandaan? “Als kind drukte ik mijn neus al voor het winkelraam van Pennock in Breda, zeg maar de Prénatal van toen. Ik kom uit een groot gezin en op mijn twaalfde was ik al tante. Ik werd kraamverzorgster en dat doe ik al meer dan veertig jaar, ofschoon ik door artrose nu geveld ben.

Ik heb wat gebuff eld, want vroeger waren er geen hulpmiddelen zoals wasmachine, magnetron en weggooiluiers en soms niet eens verwarming op de babykamer. Maar het is een prachtig vak.”

Wilt u ook met uw verzameling in MAX Magazine, mail dan naar info@emilebode.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren