Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Haar eigen weg

Als iemand me vraagt over welke Oranje ik nog graag eens een boek wil schrijven dan is het antwoord simpel: prinses Irene. Ik heb zelfs een Albert Heijn-tas thuis met allemaal fotokopieën van oude artikelen uit kranten over de prinses. Gekregen van Annejet van der Zijl die toen nog als journaliste voor een opinieweekblad werkte.

Zij had een portret moeten schrijven over de tweede dochter van koningin Juliana en prins Bernhard en daarvoor grondig onderzoek gedaan. Als u haar boeken als ‘Sonny Boy’ of de biografi e van prins Bernhard kent, kunt u zich wel voorstellen wat voor Annejet grondig onderzoek betekent. Al die fotokopieën heb ik bewaard met de bedoeling ooit een boek te schrijven. Ze zijn goud waard, omdat je van voor 2000 bijna niets op het internet vindt. Maar waarom Irene? Allereerst omdat er nog geen biografi e is verschenen. Vorig jaar verscheen er wel een boek over haar huwelijk, maar dat hield op in 1980, toen dat huwelijk eindigde. In de 42 jaar daarna is er ook nog veel gebeurd. Ik bewonder de prinses ook, omdat ze zo haar eigen weg is gegaan. En dat was zeker niet altijd de meest simpele weg.

Maar bij elke stap die ze zette, aanvaardde ze de consequenties. Vijftien jaar lang vocht ze aan de zijde van haar toenmalige echtgenoot, prins Carlos Hugo van Bourbon Parma, om koningin van Spanje te worden. Maar nu zegt ze: “Daar moet je toch niet aan denken, dat dat gebeurd zou zijn.” Na haar scheiding, toen ze geen prinses meer wilde zijn, leverde ze de juwelen die bij die status horen ook meteen in bij haar moeder. Ze leerde stofzuigen, koken en de weg te vinden, als ze ergens heen moest. Tot die tijd was er altijd een auto met chauffeur beschikbaar geweest. Ze nam niet alleen afstand van haar koninklijke bestaan, maar ook van haar geloof. Ze ging de meer spirituele kant op. Ze was een aura-healer; iemand die een boog van kleuren om een bepaalde persoon ziet en daaruit problemen kan waarnemen en oplossen. Daarna zocht en vond ze verbinding met de natuur en schreef daar een boek over.

Ze werd toen belachelijk gemaakt, maar twintig jaar later denken velen daar ook zo over. Ze trok zich in de Afrikaanse wildernis terug en leefde ruim een jaar zonder elektriciteit, stromend water en alle luxe die zeker een prinses gewend is. Ze waarschuwt nu al jaren tegen het opgebruiken van de aarde, ook een actueel thema. Kortom, een zeer interessant leven waarin meer mensen geïnteresseerd zullen zijn. Ik heb haar eens gevraagd of ze ooit zelf een biografi e zou schrijven. Maar het antwoord was duidelijk: “Ik heb helemaal geen zin om dat allemaal nog eens op te rakelen.” Tja, daar zit ook een beetje mijn dilemma. Een biografi e schrijven betekent spitten in iemands leven. Mét medewerking zit je vaak aan voorwaarden vast. Zónder medewerking ben je vrijer, maar zijn je bronnen meestal beperkter. De tas met fotokopieën wacht geduldig op het juiste moment.

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

26 juni
Prinses Alexia wordt 17 jaar.

27 t/m 29 juni
Het koninklijk paar brengt een staatsbezoek aan Oostenrijk.

30 juni
Koning Willem- Alexander bezoekt de vernieuwde Lely Campus in Maassluis en is met koningin Máxima bij een gala van Het Nationale Ballet.

1 juli
De koning is bij de overdracht van Monument Vossenbosch aan de Molukse Gemeenschap in Wierden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren