Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Woningnood

Onze samenleving is verdeeld en het lijkt wel of de tegenstellingen steeds groter worden. Noem een onderwerp uit het nieuws of de discussies laaien op: de oorlog in Oekraïne, corona, vluchtelingen, inflatie en nu weer het stikstofbeleid. Wat me tegen de borst stuit, is dat zelfs het woningtekort nu onderwerp van controverse is geworden.

Inhet vierdelige programma ‘Manifest Stenenkoorts’van collegaomroep BNNVARA deden drie jonge journalisten onder begeleiding van Patrick Lodiers onderzoek naar de krapte op de woningmarkt.

Zij wilden weten of jongeren ooit nog betaalbaar kunnen wonen en wat er moet veranderen om de woningmarkt weer toegankelijk te maken. “Ikke, ikke, ikke en onze generatie kan stikken”, zo is het volgens hen momenteel gesteld met de mentaliteit. Het zouden de ouderen, met name huizenbezitters, zijn die jongeren geen woonruimte ‘gunnen’. Zo maakte Lodiers er een generatieconfl ict van. Onzin. Ouderen willen best doorstromen naar een woning die beter past bij hun (toekomstige) leefsituatie, maar dat soort huizen is eenvoudigweg niet beschikbaar.

Een kwart van de ouderen woont in een koophuis dat niet geschikt is om in te blijven wonen op latere leeftijd, maar kan geen passende woning vinden. Senioren zijn de snelst groeiende bevolkingsgroep. In 2040 bestaat meer dan een kwart van de bevolking uit 65-plussers, waarvan een derde ouder is dan tachtig jaar. Het woningtekort wordt de komende jaren dus alleen maar erger. Ook voor ouderen.

JAN SLAGTER
DIRECTEUR OMROEP MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren