Abonnementen service: 035 - 2019505

Vaak komt de ontsierende infectie niet door slecht onderhoud SCHIMMELNAGELS

Geachte dokter Ted,

Ik schaam me voor mijn voeten. Nu het buiten eindelijk lenteachtig is en ik veel mensen met open schoenen zie wandelen, houd ik mijn voeten afgezonderd in hun stevige stappers. Voor niemand zichtbaar. Niet dat ik ze de vrijheid niet wil geven, maar omdat dan ook het probleem zichtbaar is: schimmelnagels. Het is lelijk en ik heb er al van alles aan proberen te doen. Het kost veel geld en energie, maar niets helpt. Heeft u een oplossing?

Wilma (58)

Schimmel- of kalknagels vormen inderdaad een omvangrijk probleem. Zeg maar een volksprobleem. Geschat wordt dat zo’n 5 procent van de volwassen bevolking door het leven gaat met onychomycose, de medische benaming van schimmelnagels. Niet per defi nitie omdat mensen meer aandacht aan hun gezicht besteden dan aan hun voeten, maar omdat hier sprake is van een fl inke dosis pech.

Schaamte
Er goed verzorgd uitzien, maar toch de schaamte van lelijke voeten met je meedragen, zoals Wilma me schreef. Dát is buitengewoon kwetsend en slecht voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Ze vertelde me in haar uitvoerige e-mail: “Je koopt leuke kleding, maakt je mooi op als je uitgaat, maar wat moet je voor schoeisel dragen bij dat leuke zomerjurkje? Met zúlke lelijke nagels aan je voeten! Je loopt met iets rond dat je niet wilt laten zien. En toch wil ook jíj vlotte schoenen.”

Zeer besmettelijk
Schimmel- of kalknagels tonen niet fraai. Ze geven de indruk van slecht onderhoud: ze zijn wit-gelig, soms bruin of met een groene waas, en vaak dik, hard en brokkelig. Het is het gevolg van een ergens opgelopen schimmel, bijvoorbeeld na met je blote voeten in kleedkamers, doucheruimten, sportclubs, zwembaden of sauna’s te hebben rondgelopen. Of ook via een (huis) dier, want deze schimmels – meestal een Trichophytonschimmel of een Candida-gist – zijn zeer besmettelijk. De besmetting kan zich via de huid naar de nagels verplaatsen.

Weinig helpt
Toch kunnen schimmel- of kalknagels eigenlijk geen kwaad, ze zijn niet ziekmakend of gezondheidsbedreigend. In principe behoeven ze niet behandeld te worden. Eerder is er kans op bijwerkingen door de middelen, die beschikbaar zijn om de schimmelvorming (meestal op de nagels van tenen, zelden op de handen) te behandelen. De huisarts schrijft soms een antischimmelmiddel voor, zoals itraconazol of terbinafi ne-tabletten. Toch is het succes ervan niet geweldig, juist ook vanwege de bijeffecten, zoals misselijkheid, diarree, overgeven. Bovendien kunnen ze de werking van andere gebruikte medicijnen (tegen depressieve klachten, hoog-cholesterol of hartziekten) beïnvloeden. En dát wil je toch ook niet – als patiënt maar ook als arts. En ik weet wel: op tv, in kranten en tijdschriften wordt veel reclame gemaakt voor allerlei middelen en smeerseltjes. Maar de meeste ervan moet je erg lang gebruiken en ze werken ook nog eens niet.

Dan maar camoufleren
Camoufl age met nagellak is nog het beste. Overigens is er nu een nagellak (ook voor heren) met miconazol, een schimmelbestrijdend middel. Dat mag u hooguit twee maanden gebruiken en u moet daarmee stoppen wanneer resultaat is uitgebleven. Die miconazol kan de werking van bloedverdunners wel nadelig beïnvloeden. Nadere informatie: thuisarts.nl of huidziekten.nl

 

 

 

Onder redactie van René Steenhorst

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren