Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Minder belasting door AOW uit te stellen?

In de Geldgids van de Consumentenbond stond onlangs dat u belasting kunt besparen door AOW aan te vragen na afloop van het belastingjaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. In de Geldgids wordt aangegeven dat u het formulier van de SVB wel in kan vullen maar nog niet moet opsturen. Als u het formulier dan in het nieuwe jaar opstuurt, kan dit dus een belastingvoordeel opleveren. U krijgt dan bij de eerste betaling in het nieuwe jaar de bedragen van het oude jaar uitgekeerd plus de vakantietoeslag. Klopt dit? En wanneer is dit gunstig?

Ja, dat is een interessante tip van de belastingexpert Marjan Langbroek in de Geldgids. De AOW uitstellen kan inderdaad honderden euro’s voordeel opleveren door het anders toepassen van de heffingskortingen en enkele premies in het jaar waarin u voor het eerst AOW krijgt. De Geldgids zelf zegt daarover: “Uitstel is sowieso interessant als u alleen een AOW-uitkering ontvangt en uw partner voldoende inkomen heeft om daarmee uw heffingskortingen te verzilveren. Voor een alleenstaande met alleen een AOW-uitkering heeft uitstel geen nut. Daarnaast is uitstellen niet zinvol als u zowel voor als na de AOW-leeftijd meer dan €69.398 aan inkomen heeft.”

In alle andere gevallen moet u dus een berekening maken om te bepalen of het zin heeft de AOW uit te stellen. Meer tips voor deze berekening zijn te vinden op geldgids.nu/aandeslag. Let op! Of het voordeel oplevert verschilt sterk van geval tot geval. Soms is er voordeel, soms niet of nauwelijks. Een schatting maken is lastig, dus doe éérst een proefberekening.

Bron: PlusOnline
Geschreven door: Erik Bogaards

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren