Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Marcel Musters over Mika

Marcel Musters (1959) was één van de oprichters van het theatergezelschap Mugmetdegoudentand. Daarnaast speelde hij in vele televisie-series en speelfi lms, zoals ‘Oud Geld’, ‘Hertenkamp’ en ‘Penoza’. Na de fi lm ‘God Only Knows’, waarvoor hij een Gouden Kalf voor beste acteur ontving, besloot hij met acteren te stoppen. Sinds kort heeft hij, samen met journalist Pablo Cabenda, een podcast met de titel: ‘De 100 vrouwen van Marcel’.

Nadat ik in 2019 in een burn-out terechtkwam, besloot ik te stoppen met acteren en adopteerde ik een zwerfhond uit Oekraïne: Mika. Hij is mijn levensgezel geworden, een beter woord is er niet voor.

Ik heb zelden zo’n diepe band met een levend wezen gehad als met hem. Soms merk ik dat hij veel ellende heeft meegemaakt. Zo reageert hij altijd vrolijk op mensen en honden, maar als hij een verkeerde vibratie voelt, is hij meteen weg. Het was een belangrijke les voor mij om aan zo’n gevoel gehoor te geven. Het is een verhouding zonder woorden, volledig gebaseerd op vertrouwen. Door hem heb ik een innerlijke rust gekregen, die ik niet eerder heb ervaren. Het klinkt wellicht verheven, maar het voelt gewoon zo aan.

Hij raakt iets in me, wat mensen niet kunnen. Ik heb ook veel lol met hem, want hij is altijd vrolijk. Het begint al als ik wakker word en zijn poot over mijn been geslagen ligt. Als ik me niet goed voel, adem ik met hem mee en kom zo vanzelf in het hier en nu terecht. Ik heb met Jeroen Willems veertien jaar een relatie gehad. In 2012 is hij overleden. Toen ik Mika pas had, bloeide mijn liefde voor Jeroen weer op, alsof hij erbij was.

Onze relatie liep gelijk op met de groei van onze carrières, zodat we elkaar veel te weinig zagen. Met Mika leid ik eigenlijk het leven dat ik met Jeroen had willen hebben: altijd samen en relaxed. Ik ben iemand van vriendschappen, vooral ook met vrouwen. Ik hou van de openheid en de manier waarop ze kwetsbaar kunnen zijn en wijs. Nu ik niet meer acteer, dagelijks teksten moet leren en altijd bezig moet zijn, heb ik veel ruimte in mijn hoofd gekregen.

Daarom heb ik besloten een podcastserie te maken over mijn gesprekken met honderd vrouwen, met wie ik een speciale band heb. Ik beschouw het als een zoektocht. Een nieuw avontuur. Maar wat ik ook zal ontdekken, het gevoel dat Mika mij geeft blijft uniek.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren