Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Last van een verstopt oor? Zo verwijdert u een oorprop

Reinig nooit uw oor met een wattenstaafje

Veel mensen hebben er wel eens last van: een verstopt oor door een oorprop. Doordat oorsmeer zich opstapelt in de gehoorgang zal u minder goed horen en eventueel last hebben van de oren. De kans op een oorprop kunt u verkleinen door goede oorhygiëne, maar soms zal u er toch mee naar de huisarts moeten.

De kans op het krijgen van een prop in het oor is groter:

  • als u een smalle gehoorgang hebt
  • als er veel haar in de gehoorgang groeit
  • als u oorsmeer terugduwt, bijvoorbeeld met wattenstaafjes
  • als u een gehoorapparaat draagt
  • als u oordoppen gebruikt
  • als u hard oorsmeer heeft (vooral ouderen hebben dit)

Bij douchen of zwemmen kunnen klachten erger worden. Probeer ook altijd zo uw haar te wassen dat er geen shampoo in de gehoorgang komt. Als de oorprop in contact komt met water, wordt de prop groter.

Wat als u een oorprop heeft?
Denkt u dat uw klachten komen door een oorprop, laat dit controleren door de huisarts. Als er inderdaad een prop zit, kan de arts uw oor uitspuiten. Als u buisjes heeft of een gaatje in het trommelvlies, zeg dit dan tegen uw arts.

Als het mogelijk is, zal de arts uw oor meteen uitspuiten. Soms kan het ook nodig zijn om eerst een dag of drie wat olie of water in het oor te druppelen. Houd uw hoofd even schuin of ga even liggen. Druppel er een paar druppels olijfolie of slaolie in en blijf dan even zo zitten of liggen, zodat de druppels de gehoorgang kunnen bereiken. Herhaal dit dagelijks twee maal. Na drie dagen kunt u vervolgens het oor laten uitspuiten. De huisarts zal een bakje geven dat u onder het oor moet houden. Vervolgens spuit de arts lauw water in het oor. Dat water stroomt, samen met de oorprop, het oor weer uit in het bakje.

Mag u het oor reinigen met een wattenstaafje?
Oorproppen zijn niet altijd te voorkomen. De een heeft er meer last van dan de ander, maar door het oor goed te reiniging, kunt u wel voorkomen dat u een oorprop krijgt. Alleen de oorschelp hoeft u schoon te maken en eventueel het uiteinde van de gehoorgang. Verwijder overtollig oorsmeer met een papieren zakdoekje. Gebruik alleen lauw water, geen zeep. Ga nooit met een wattenstaafje in de gehoorgang.

Gebruik geen zeep als u de oren wast, enkel lauw water. Oorsmeer komt door kauwen, gapen en praten in kleine beetjes vanzelf naar buiten. Op deze manier blijft de gehoorgang schoon. Door dit zelfreinigend vermogen hoeft u ze dus niet schoon te maken. Liever niet zelfs, want dat kan dus de gehoorgang beschadigen.

Bron(nen): GezondheidsNet / Nederlands Huisartsen Genootschap

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren