Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De laatste groet aan Pim

Er zijn momenten in onze televisiegeschiedenis die laten zien dat we als Nederlanders met elkaar verbonden zijn. Dat zijn meestal gebeurtenissen van grote vreugde of enorm verdriet.

Ieder herinnert zich de beelden van de feestelijke rondvaartocht in 1988 van ons nationale elftal door de Amsterdamse grachten. Op zo’n beetje iedere woonboot stonden tienduizenden stampend van blijheid onze kersverse Europese voetbalkampioenen toe te juichen. Even voelden we ons allemaal kampioen. Dat voelden we allesbehalve op 10 mei 2002, nu twintig jaar geleden. Een paar dagen daarvoor was Pim Fortuyn doodgeschoten op het Mediapark. Een regelrechte aanslag op de democratie, onze democratie, in ons eigen land.

Overal ongeloof en verdriet. Heel Nederland voelde mee. Dat bleek die tiende mei door de enorme opkomst van mensen tijdens de herdenkingsdienst in de Laurentiuskerk in Rotterdam. Tienduizenden stonden eensgezind in hun droefheid langs de route van de uitvaartstoet. Alle zenders, publiek en commercieel, zonden deze beelden tegelijkertijd en in gezamenlijkheid uit. Ieder was verbroederd door verdriet. In de gezichten van alle mensen zag je de pijn die Nederland toen voelde. Van heinde en ver brachten ze een laatste groet aan Pim. Overal waar de uitvaartstoet kwam, werd Pim met daverend applaus begroet. De stoet zou vanuit Rotterdam naar de begraafplaats in Driehuis gaan, een reis van bijna een uur. Het was een uniek moment in de Nederlandse televisiehistorie, want die reis werd door de cameralens op de voet gevolgd, zodat iedereen in staat was die laatste groet te brengen.

Het samen uitzenden van de verschillende zenders is eigenlijk alleen voor momenten als een koninklijk huwelijk of begrafenis weggelegd. Pim Fortuyn was dan niet van koninklijke huize maar kreeg wel dat respect. Ruim anderhalf miljoen mensen volgden die vrijdag de rechtstreekse uitzending die ruim 3,5 uur duurde. Het was waarlijk een laatste groet aan een bijzonder mens. Hij zou 2,5 maand later herbegraven worden in zijn geliefde Provesano in Italië.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren