Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een verknipte moeder

Onlangs heb ik mijn kantoor laten verbouwen om meer ruimte te hebben voor al mijn boeken. Tegelijkertijd ben ik streng langs de bijna 2.000 boeken gelopen om te selecteren wat ik echt wilde houden en wat niet.

Van de boeken over prinses Diana verdwenen de meeste. Ik had er 43 staan! Onlangs is er toch een boek bij gekomen. Tina Brown was ooit hoofdredacteur van het Amerikaanse tijdschrift ‘Vanity Fair’, kende Diana en haar omgeving goed. Op haar nieuwe boek ‘The Palace Papers’ schreef ik me al enkele maanden voor verschijnen in. Het boek gaat over de Britse koninklijke familie, waar het nu zo op alle fronten mis aan het gaan is. Volgens Tina is daar een reden voor: men heeft niets geleerd van de dood van Diana.

Daardoor kon prins Andrew zich zo lang onaantastbaar voelen, en daardoor is eigenlijk ook het probleem tussen William en Harry ontstaan. De beide broers, ooit elkaars beste vrienden, kwamen in confl ict toen ze allebei de belangrijkste vrouw van hun leven vonden. In feite de vrouw die de positie van Diana overnam. Maar Harry en William hebben beiden een ander trauma aan de dood van hun moeder overgehouden. Brown beschrijft hoe Diana de puberende William al meteen na de scheiding dé man in haar leven maakte.

Ze maakte hem deelgenoot van alles in haar liefdesleven en óók was hij er getuige van hoe zij de media inschakelde om Charles en Camilla stelselmatig kapot te maken. Hij was erbij terwijl ze onder anderen journalist Piers Morgan bijpraatte over haar buitenechtelijke affaire met rugbyheld Will Carling. Diens vrouw had zich naar uitgelaten over Diana, die tenslotte haar man had afgepakt. William was verbolgen. Hij vertelde dat hij een dartboard had op zijn kamer met het gezicht van mevrouw Carling waar hij pijltjes naar gooide. Diana maakte zich ook zorgen over Williams verlegenheid. Tina beschrijft een lunch van Diana met Nicholas Coleridge, toen baas van een grote uitgeverij. De prinses stond die ochtend op alle voorpagina’s omdat ze topless gefotografeerd was.

Ze vond het verschrikkelijk, maar kwam toch lunchen. Tijdens de lunch nam ze hem apart: “Nicolas, mag ik je iets vragen? Wees alsjeblieft eerlijk. Heb je de foto van mij in de ‘Daily Mirror’ gezien?” Coleridge kreeg het bloedheet. Diana ging aangeslagen verder. “William belde me van zijn school, Eton. Arme jongen, hij is pas veertien.

Hij was boos. Hij zei dat een paar andere jongens hem plaagden en zeiden dat mijn borsten te klein zijn.” Colleridge: “Ze pakte mijn elleboog vast en vroeg: ‘Nicholas, wees alsjeblieft eerlijk, ik wil je eerlijke mening. Zijn mijn borsten te klein?’” De man werd zo rood als een brandweerwagen en stotterde: “Eh, Koninklijke Hoogheid, voor zover ik onder uw kleding kan zien, lijken ze, eh… perfect.” Diana, opgelucht: “Dank je, Nichcolas, ik voel me nu beter. En ook William zal opgelucht zijn.” Dit was volgens Tina Brown typisch Diana. Ze was lastig, verleidelijk, een dubbelspel spelend, maar ook een lieve, bezorgde maar enigszins verknipte moeder.

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

1 juni
Koning Willem-Alexander opent de fototentoonstelling FLASH | BACK in het Mauritshuis, Den Haag.

3 juni
Prinses Beatrix is bij de Prinses Beatrixlezing ter ere van het dertigjarig jubileum van het Verdrag van Maastricht

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren