Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een haag van mobieltjes

Prinses Anne, de enige dochter van koningin Elizabeth en in Engeland de royal met vaak de volste agenda, gaf tijdens een interview een inkijkje in haar vak.

Vooral het stukje over de ‘royal walkabout’ was herkenbaar. De Engelse koninklijke familie stond vroeger altijd op een bordes te zwaaien naar het publiek. Maar in 1970 werd er besloten, tijdens een reis door Australië, om ook eens een wandelingetje te maken langs mensen achter de dranghekken. Die toeschouwers stonden daar vaak al uren te wachten om de leden van de koninklijke familie van ver af te zien wuiven of de hand te zien schudden van dignitarissen. En nu ineens kwamen de royals op de fans af.

Het was een groot succes en al snel werd de ‘walk about’, het best te vertalen als rondgang langs het publiek, standaard. Anne moest nog twintig worden toen ze tijdens die reis ineens ‘voor de wolven werd gegooid’. Ze was zelfverzekerd, althans, zolang ze op een paard zat of omringd werd door hofhouding. Maar alledaags contact met gewone, onbekende mensen had ze nog nooit gehad. Hoe praat je zomaar een minuutje met iemand?

Het moet kort, want er zijn meerdere wachtenden. Ze keek het af van haar ouders, die vriendelijk knikkend langs de haag met mensen liepen, om dan ineens stil te staan en te vragen: “Staat u hier al lang?”. Of: “Komt u uit deze stad of bent u speciaal gekomen?” Gewoon een opmerking om een gesprekje te openen, waarna iemand bedankt kon worden voor de moeite die hij of zij had genomen om te komen en weer door te lopen. Ruim vijftig jaar verder voegt Anne eraan toe: “Gek genoeg, staat de technologie nu nogal in de weg, want terwijl er in die tijd misschien één iemand met een camera was, sta je nu, als je pech hebt, tegenover een muur van telefoons en kun je eigenlijk niemand meer zien. Je praat niet meer met mensen maar met camera’s.” Herkenbaar.

Het is wat ik de loop der jaren ook heb zien veranderen. Zeker op Koningsdag. De Oranjes lopen langs een haag van mobieltjes en horen alleen maar “Selfi e?” of “Mag ik met u op de foto?”. Ik snap het hoor: iedereen wil vastleggen dat ze de koning of zijn gezin van dichtbij hebben gezien. Maar het is geen gezicht als je er tussendoor moet lopen. En het nodigt ook niet uit tot een echt gesprekje. Als je graag een ontmoeting wil, neem dan een bosje bloemen mee of een ander kleinigheidje. Grote kans is dan dat één van de Oranjes langskomt om het in ontvangst te nemen en een praatje te maken. Om u heen staan dan genoeg mensen van wie u de foto of het fi lmpje zo kunt krijgen…

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

9 mei Prinses Laurentien is aanwezig bij de viering van Europe Day. De Balie, Amsterdam.
10 mei Koningin Máxima opent het ARTIS-Groote Museum in Amsterdam.
11 mei Koningin Máxima opent Het Jeroen Pit Huis in Amsterdam.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren