Abonnementen service: 035 - 2019505

WAT SCHEELT HET ALS JE DE THERMOSTAAT LAGER ZET?

Wat scheelt het op mijn energierekening als ik mijn thermostaat twee graden lager zet? Ik hoorde bedragen tot 500 euro per jaar. Dat is natuurlijk wel veel. Onderschrijft u dat? W.Scholtens

 

De Rijksoverheid heeft inderdaad aangegeven de temperatuur in hun gebouwen twee graden lager te zetten, om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.

Dat is een goede zaak, want driekwart van de ambtenaren werkt nog thuis. Even afwachten of straks in de zomer de airco minder laag gezet wordt… Maar het is inderdaad zo dat bij een gemiddeld gasverbruik van 1.200 kuub de energiewinst kan oplopen van 378 tot 500 euro. Maar dit is een relatief bedrag. Uiteindelijk wordt de energie die je moet betalen, bepaald door de buitentemperatuur.

Maart was wat dat betreft prima, met veel zon, april lijkt veel kouder te worden. Misschien betaal je deze maand wel meer dan in maart. Als ik ’s avonds een rondje loop, valt me op hoe vroeg mensen hun gordijnen al sluiten. Dat is heel effectief, zeker bij huizen die niet perfect geïsoleerd zijn. En zeker behaaglijker dan 19 graden, als je ’s avonds rustig zit.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren