Abonnementen service: 035 - 2019505

Respect voor Bernhard

Prins Bernhard was tussen 1980 en 2002 de nummer zes in lijn van de troonsopvolging. Hoger dan die plek is hij niet gekomen na de geboortes van de kinderen van zijn neven Willem-Alexander en Constantijn.

Gelukkig hadden de politiek en het Koninklijk Huis op tijd ingezien dat Nederland geen land moest worden vol met prinsen en prinsessen, met een staatstoelage en een entourage van secretarissen, chauffeurs en lijfwachten. Ze moesten zelf hun brood gaan verdienen en werden om die reden ook vrijer gelaten qua ministeriële verantwoordelijkheid. Met toestemming van zijn tante, koningin Beatrix en de minister-president, koos Bernhard al tijdens zijn studietijd voor het ondernemerschap. En vanaf het begin was hij succesvol. De prins is inmiddels multimiljonair, woont in een prachtige stadsvilla op loopafstand van het Rijksmuseum en – misschien wel nog belangrijker – is gelukkig met echtgenote Annette en hun drie kinderen.

De prins heeft bedrijven die hij opzette, verkocht. Daarnaast heeft hij met zakenpartners een botenbedrijf, Waterdream en zijn zij eigenaar van het circuit van Zandvoort en een softwarebedrijf, Levi9. De enorme winst die hij maakte met de verkoop van vroegere bedrijven belegde hij in ‘stenen’. Op een goed moment, want in de afgelopen jaren is de waarde van de woningen in Amsterdam fors gestegen. Samen met vrienden zou hij 590 panden bezitten. Een enorm aantal. Als hij je zoon of dochter was geweest, dan zou iedereen trots zeggen: goed gedaan. Maar Bernhard heeft veel kritiek gekregen op zijn bezit. De ‘Pandjesprins’ werd hij in verkiezingstijd genoemd door de SP. De stad hing vol met posters waarop zijn gezicht was te zien.

Dat moet voor iemand die zich nooit echt op de voorgrond zette, vervelend zijn geweest. Maar hij bleek te beseffen dat hij door zijn geboorte nu eenmaal onder een vergrootglas lag en na een paar keer tekst en uitleg te hebben gegeven, liet hij het er verder bij. Wat mij nou zo opvalt, is dat Bernhard alleen maar kritiek krijgt, maar dat de media het laten afweten als hij wat goeds doet. Hoeveel is er geschreven over Lymph & Co, de stichting die hij oprichtte nadat hij van lymfeklierkanker was genezen? En we lezen wel overal dat Willem-Alexander en Máxima Oekraïense vluchtelingen opvangen in kasteel het Oude Loo, maar niets over Bernhard.

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, waar de prins en zijn zakenpartners een vestiging van hun softwarebedrijf Levi9 hebben, besloten ze de 400 medewerkers dubbel salaris over te maken. Met dat extra geld konden ze hun land verlaten, familie in veiligheid brengen en extra inkopen doen voor als er schaarste zou komen of men lange tijd in schuilkelders moest zitten. Een bijzondere daad, die onauwelijks aandacht kreeg. Dat Bernhard van geld verdienen houdt is duidelijk. Maar je betrokkenheid tonen als je werknemers gevaar lopen of moeten vluchten, is veel belangrijker.

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

7 april • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een bezoek aan de Duin- en Bollenstreek.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren