Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoeveel calorieën verbrandt u op een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is een milieuvriendelijker en gezonder alternatief voor de auto. Maar hoeveel calorieën kunt u ermee verbranden? En hoeveel verschilt dit met een gewone fiets?

Verbrandt u nou wel of geen calorieën met een elektrische fiets?
De discussie over of het wel of niet gezond is om een e-bike te gebruiken, laait regelmatig weer op.Tegenstanders zeggen dat de motor al het werk doet, voorstanders zullen inbrengen dat er ook op een e-bike bewogen moet worden. Maar over het algemeen kunnen we er kort over zijn: een e-bike gebruiken is zeker niet ongezond en u kunt er wel degelijk calorieën mee verbranden.

Verschillende factoren
Hoeveel calorieën u verbrandt, hangt af van verschillende factoren. Een daarvan is de snelheid: het is natuurlijk logisch dat u meer calorieën verbrandt als u harder fietst. Maar ook het reliëf op de route speelt een rol: hoe heuvelachtiger het gebied, hoe meer inspanning het fietsen kost. Ook van invloed is het lichaamsgewicht: over het algemeen verbrandt u meer calorieën met een hoger gewicht. Maar het belangrijkste is wel de mate van ondersteuning: hoe hoger u deze zet, hoe minder u zult verbranden.

Het verschil
Als uitgangspunt nemen we een fietstocht van een uur met een snelheid van 18 km/u en een lichaamsgewicht van 70 kg. Op een elektrische fiets met gemiddelde trapondersteuning verbrandt u in dit uur zo’n 250 calorieën. Verhoogt u de mate van ondersteuning, dan wordt dit aantal nog minder. Op een gewone fiets, zou u met dezelfde fietstocht zo’n 405 calorieën verbranden.

Is het gebruik van een e-bike dan minder gezond?
Het aantal calorieën is een groot verschil, maar dat wil niet meteen zeggen dat het gebruik van de e-bike minder gezond is dan een gewone fiets. Er is zelfs een Europees onderzoek dat aantoont dat het gebruik van een e-bike net zo gezond is als de gewone fiets.

Het PASTA-project
Het onderzoek is gehouden onder ruim 10.000 fietsers uit zeven Europese steden. Er werd gebruikt gemaakt van gegevens van het PASTA-project, dat staat voor Physical Activity Through Sustainable Transport Approaches. Dit project laat zien hoe het stimuleren van actieve mobiliteit bijdraagt aan de volksgezondheid.

Er werd onderzocht hoeveel energie een e-biker en een gewone fietser gebruikten in een bepaalde tijd. Deze energie is uitgedrukt in Metabolic Equivalent Task (METS). Uiteindelijk bleek dat de gewone fietsers gemiddeld 4.085 METS verbruikt hadden en de e-bikers gemiddeld 4.464 METS. E-bikers leggen over het algemeen ook grotere afstanden (gemiddeld 9,4 km) per fietstocht af dan een gewone fietser (gemiddeld 4,8 km), wat dit kan verklaren.

Bronnen: PlusOnline / Batavus & Calorieën Verbranden
Geschreven door: Herman Keizer

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren