Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Fietsroute langs kastelen en landgoederen aan de Waal

Langs de Waal vindt u een prachtig landschap met uiterwaarden, mooie natuur en imposante kastelen en landgoederen. Bekijk hier deze fietstocht door Gelderland!

Afstand: 39 kilometer. | Duur: 2 uur en 36 minuten.
De startlocatie van deze route is Zandweg, 4181 Waardenburg, Nederland.

De route start in het Gelderse Waardenburg, een dorp met een beschermd dorpsgezicht en veel monumentale gebouwen. Naast twee oude molens en een opvallende, witte kerk staat de plaats vooral bekend om Kasteel Waardenburg. De middeleeuwse burcht heeft een bewogen geschiedenis, met door de eeuwen heen verschillende uitbreidingen, verwoestingen en restauraties. Het kasteel staat echter vooral bekend vanwege de Faustlegende, een volksverhaal uit de 16de eeuw over een dokter die een pact sloot met de duivel. Waardenburg is een van de mogelijke plekken waar deze geschiedenis zich volgens de overlevering afgespeeld heeft.

Vlakbij Waardenburg ligt Kasteel Neerijnen. Het huidige gebouw is rond 1600 gebouwd op de fundamenten van Huis Klingelenburg uit de 14de eeuw. Het is tegenwoordig in gebruik als gemeentehuis van de gemeente West-Betuwe.

Bij het dorp Ophemert ligt een gelijknamig kasteel, dat deel uitmaakt van Buitenplaats Ophemert. Het is waarschijnlijk in de 17de eeuw gebouwd nadat de voorganger ernstig beschadigd was geraakt. Tegenwoordig kunnen bezoekers in het kasteel overnachten, is het in gebruik als vergader- en trouwlocatie en worden er concerten gegeven. Rondom het landhuis liggen prachtige tuinen.

Tip: als het pontje niet vaart, kunt u vanaf knooppunt 70 via 75 langs de noordoever van de Waal naar knooppunt 77 fietsen.

Bron: Fietsen123

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren