Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een warm welkom

Mist u ze ook, onze omroepsters en omroepers van vroeger? In deze tijden waarin het lijkt alsof de ene na de andere ramp zich voltrekt, heb je als mens behoefte aan warmte.

Door de hoge gasprijzen moeten we ons nu zelf verwarmen met een dikke trui aan. Gelukkig was de winter niet streng en begon het voorjaar alsof het zomer was. Maar wat je ook wil, is menselijke warmte die je toelacht door die magische beeldbuis en je vertelt wat er komen gaat, zodat je daar nog eens extra voor kunt gaan zitten. Omroepsters dus. Opeens was het met deze hartelijke welkomheters bij de publieke omroep gedaan. De TROS sloot in 2000 dit tijdperk af. Hun woorden maakten plaats voor zogeheten bumpers: kortdurende lawaaifi lmpjes om je wakker te maken en je daarmee te laten weten naar welk net je keek. Niks van een vrolijke stem die je meenam op de avontuurlijke reis door een tv-avondje. De eerste offi ciële omroepster was Jeanne Roos.

Op de openingsavond van de allereerste televisie-uitzending in 1951 sprak zij: “Goedenavond dames en heren. Vanavond is het een heel bijzondere avond.” Ze had heel iets anders moeten zeggen, maar door de zenuwen rondom deze gebeurtenis was ze haar tekst vergeten. Na haar zouden nog vele bekende gezichten de aanwezigen in de huiskamer welkom heten. Meer dan 190 omroepers waren de ceremoniemeester van het avondje uit voor de buis.

Onder hen grote namen zoals Sonja Barend, Mies Bouwman, Maartje van Weegen, Tineke Verburg, Astrid Joosten en Floortje Dessing. Mensen die later allemaal grote programma’s presenteerden. Het was de perfecte opstap naar het grote werk. In 1962 was de eerste mánnelijke omroeper te zien, Joop Smits van de VARA. Die omroep wilde in 1966 alweer stoppen met deze menselijke tv-gidsen, maar de achterban van de arbeidersomroep was woedend en de omroepers mochten blijven. Steeds vaker waren het mannen.

Hans van Willigenburg, Humberto Tan, Bert van Leeuwen en natuurlijk de ideale schoonzoon Hans van der Togt bleken geweldige gastheren. De omroepster met de langste staat van dienst was Marianne Glashouwer. Maar liefst 21 jaar wenste zij iedere EO-uitzendavond de kijker het warmste welkom dat er was en stopte ons met een “Goedenacht en welterusten” veilig in bed. Ik mis ze.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren