Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Bedankt fuur die bluumen

Vorige maand was er het nieuws dat Nederland geen gelovig land meer is. De ongelovigen zijn nu in de meerderheid volgens het Sociaal Cultureel Planbureau. Dat was al te merken aan een afnemend aantal religieuze programma’s op tv. En dat nadat het openingswoord bij de eerste tv-avond in 1951 nog door pater Kors, voorzitter van de KRO, werd uitgesproken.

Hij vond de tv helemaal niks. De pater verwachtte dat het medium binnen een aantal jaren zou verdwijnen. Allesbehalve, zo bleek. In de huiskamer werd juist druk gezegend via de tv. De oudste zegen was meteen een kijkcijferhit, nationaal en internationaal; het ‘Urbi et Orbi’ ofwel ‘Voor de Stad en voor de Wereld’. De traditionele zegen die de paus in hoogsteigen persoon vanaf het balkon, de loggia, boven de ingang van de Sint-Pietersbasiliek uitspreekt. Niet alleen voor de tienduizenden op het plein in Rome, maar ook voor de honderden miljoenen voor de tv. Met Kerst én met Pasen. Sinds eind jaren vijftig live op tv. Dat deden zes pausen tot nog toe. Die zegen is in het Latijn en Italiaans. Dat veranderde met Johannes Paulus de Tweede. Sinds 1523 was de paus altijd een Italiaan geweest, JP II was Pools. Hij verontschuldigde zich bij zijn eerste zege voor zijn Italiaans in een korte ongebruikelijke toespraak. En sprak daarna in maar liefst vijftig talen een ‘Zalig Pasen’ uit.

In 1985 kwamen daar opeens de woorden “Bedankt fuur die bluumen” bij. Dit als dank voor de bloemenweelde die door Nederlandse siertelers uit voornamelijk Limburg de zegen een feestelijk tintje gaven. Die uitspraak werd bijna nog legendarischer dan de zegen zelf. Zijn opvolger, Benedictus XVI, breidde die bedankzin nog meer uit. Al geloofde je niet, je ging het bijna wel doen door die zin. Het gaf de zegen een Hollands trots gevoel. De laatste paus Franciscus blijkt geen taalvirtuoos en doet alles in het Italiaans. Niks Hollands ‘Zalig Pasen’. En bedanken voor de bloemen gaat de paus ook niet doen. Na 35 jaar lijkt er helaas een einde gekomen aan de Hollandse bloemenzee. Door corona zijn de Nederlandse sponsors en daarmee de bloemenpracht verdwenen. Misschien is er een doorstart. Zo niet, doe ik het maar: vrolijk Pasen en bedankt fuur die bluumen!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren