Abonnementen service: 035 - 2019505

Balkontuinieren: 6 tips om u op weg te helpen

Om te kunnen tuinieren, hoeft u niet altijd een tuin te hebben. Tuinieren kan prima op een balkon, als u rekening houdt met een aantal dingen. Wij geven 6 tips om u een handje te helpen.

Tip 1: Verticaal tuinieren
Deze tip is misschien wel de belangrijkste als het op ruimte besparen en tuinieren aankomt. Om ruimte te besparen, is het slim om bijvoorbeeld aan de zijkant van het balkon een open kast neer te zetten. Daar kunt u dan plantjes in kwijt en het neemt bijna geen ruimte in. Ook hangplanten/bloemen zijn een ruimtebesparende optie. Er zijn ook allerlei creatieve oplossingen om verticaal te tuinieren, zoals plantenbakken op elkaar gestapeld.

Tip 2: Koop de planten die bij de ligging van het balkon passen
Dat klinkt misschien als een logische tip, maar we zeggen het toch maar even. Ligt uw balkon op het zuiden? Dan krijgen de planten veel zonuren. Kies dus voor planten die het liefst de hele dag zon krijgen. Een balkon op het noorden heeft een stuk minder zon, waardoor schaduwplanten daar beter tot hun recht komen. Een balkon op het westen heeft in de ochtend veel schaduw en in de middag juist zon. Kies dan een mix van schaduw- en zonaanbidders. Bij een balkon op het oosten is dit precies andersom, hier geldt ook een mix van beide, zodat de planten in de beste omstandigheden kunnen leven.

Suggesties per windstreek:

  • Zuiden: petunia, druif, roos, lavendel, olijfboom, fruit- en groentebomen, jasmijn, aster.
  • Noorden: hosta, skimmia, gebroken hartje of vrouwentranen, varen, vergeet-me-nietje, klimop, vingerplant, begonia en fuchsia.
  • Westen: ananasplant, laurier, longkruid, buxus.
  • Oosten: buxus, margriet, palmlelie, afrikaantjes, lobelia.

Tip 3: Zorg dat het water altijd weg kan
Heeft u veel planten in potten? Zorg dan dat u een pot gebruikt waar het water altijd uit kan lopen. Bijvoorbeeld een pot met aan de onderkant een gat waar u een schotel(tje) onder kunt zetten. Zo blijft de grond niet te vochtig en blijven de planten mooi. Zelf een gaatje boren in een pot kan natuurlijk ook.

Tip 4: Moestuin op een balkon
Niet alle groentesoorten kunt u zonder problemen op een balkon kweken, maar er is een aantal soorten die prima in een bloempot of -bak gedijen.

  • Sla: Sla heeft niet veel ruimte nodig en kan dus goed in een pot gekweekt worden. Een pot met een afmeting van minimaal tien centimeter diep en tien centimeter breed is geschikt.
  • Wortels: Zorg voor een wat diepere pot zodat de potgrond goed los zit en de wortel alle ruimte heeft om te groeien. Vergeet niet regelmatig water te geven. De hoeveelheid die je in een pot kunt zaaien, ligt uiteraard aan de afmeting van de pot. Een handig uitgangspunt is om ongeveer 16 plantjes te kweken op een ruimte van 30 bij 30 centimeter.
  • Bieten: Bieten wortelen ondiep, waardoor ze geschikt zijn voor lage en brede potten. Ook hierbij raden we aan de potgrond los in de pot te doen. Geef de plantjes goed water en de hoeveelheid in een pot is dezelfde als bij de wortelen.
  • Rucola: Rucola kiemt heel snel. Verplanten kan lastig zijn, daarom is het aan te raden om dun te zaaien. Rucola is leuk om te kweken omdat u de bladeren zowel jong als volgroeid kunt plukken.

Tip 5: Help de natuur met insectenvriendelijke planten
Er zijn tegenwoordig bij de meeste tuincentra pakketten met ‘bijenbloemen’ of ‘lieveheersbeestjesvoedsel’ te vinden. Deze bloemen zorgen voor een steuntje in de rug van de insecten die het nu moeilijk hebben. De meeste bloemen kunt u in potten op het balkon zaaien, zelfs wilde bloemen. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook nog eens heel nuttig.

Tip 6: Kies verschillende kleuren bloemen
Een heel simpele tip, maar wel heel effectief, is het kiezen van verschillende soorten en verschillende kleuren bloemen. Dit fleurt het balkon in een oogwenk op. Er zijn ook bloemen en planten die het hele jaar door bloeien, zodat uw balkon niet na de zomer helemaal leeg is.

Bron: PlusOnline / Elle, Hoevenierssite Zuidema.

Geschreven door: Maartje Groenen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren