Abonnementen service: 035 - 2019505

9 redenen om (meer) te gaan wandelen

Lopen is goed voor u!

Wist u dat de gemiddelde Nederlander dagelijks bijna negen uur zit? Terwijl uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat langdurig zitten niet goed voor ons is. Zo verhoogt het de kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, maar ook op diabetes type 2. Alle reden dus om wat vaker de benenwagen te nemen: 9 redenen om vandaag nog meer te gaan lopen.

1. Goed voor spieren en botten
Allereerst is wandelen goed voor uw spieren en botten. Het maakt ze sterker en daardoor wordt de kans op het ontwikkelen van osteoporose (botontkalking) verlaagd. Door botten frequent te belasten, worden ze sterker en bouwt u zelfs nieuwe botmassa op. Daarnaast is het ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten.

2. Goed voor hart- en bloedvaten
Iedere dag minstens dertig minuten lopen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart- en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn.

3. Goed tegen diabetes
Iedere dag lopen of wandelen geeft een lager risico op diabetes type 2. Het verlaagt het risico op het ontwikkelen van diabetes, maar ook als je al diabetes hebt is het goed om te wandelen. Zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

4. Goed voor de hersenen
Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

5. Goed voor de longen
Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

6. Goed tegen depressie
Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.

7. Goed voor de nachtrust
Wandelen én daglicht is goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter gaat lukken. Ook de kwaliteit van de slaap zal verbeteren.

8. Goed tegen overgewicht
Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen: naar verwachting één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar.

9. Goed voor de spijsvertering
Bewegen en dus ook wandelen stimuleert de spijsvertering en voorkomt verstopping van de darmen.

Door eenmalig een wandeling te maken, treden deze effecten op de gezondheid natuurlijk niet meteen op. Pas als u regelmatig gaat lopen en wandelen zult u de voordelen ervan merken. Start vandaag nog, want wat u wel meteen merkt, is het positieve effect op uw humeur!

 

Bron(nen): GezondheidsNet / Diabetes Fonds / Plus Magazine
Geschreven door: Ilona Meernik

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren