Abonnementen service: 035 - 2019505

7 tips om brandstof te besparen

De brandstofprijs is de afgelopen jaren flink gestegen. Wat kunt u doen om op brandstof te besparen?

1. Vul de tank op een industrieterrein
Het verschil tussen benzinepompen langs de snelweg en op industrieterreinen of kantoorwijken is inmiddels 18 cent per liter (voor diesel 16 cent per liter). De allerlaagste prijs krijgt u dus vooral in gebieden met veel kantoorpanden.

2. Let op de stroomverbruikers
De airco, achterruitverwarming of ventilator zijn de zogenoemde grootverbruikers van een auto. Ze werken op stroom, maar wel door middel van een dynamo. Een dynamo geeft extra weerstand op de motor, die daar weer harder voor moet werken. Zo verbruikt u uiteindelijk dus ook extra brandstof. Tip voor in de zomer: de airco met dichte ramen is zuiniger dan open ramen, open ramen vangen wind. Zie de tip hieronder, over windvangers.

3. Vermijd gewicht en windvangers
Heel zware bepakking zorgt voor meer brandstofgebruik. Hoe lichter de auto, des te minder hard de motor hoeft te werken. Ook windvangers als dakkoffers, fietsendragers en dakdragers zorgen voor extra weerstand. Heeft u ze niet nodig? Haal ze dan van de auto af.

4. Zorg voor de juiste bandenspanning
Banden gebruiken behoorlijk wat brandstof vanwege de wrijving op de weg (zo’n 25 procent van het brandstofverbruik). Rijden met een te lage bandenspanning kan ervoor zorgen dat het verbruik met 3 tot 5 procent toeneemt.

5. Rijd niet te snel
Deze tip klinkt misschien logisch, maar toch: als u 130 km/u rijdt, verbruikt u zeker 25 procent meer brandstof dan wanneer u 100 km/u rijdt. Het is daarnaast goed om een constant tempo aan te houden. Zo hoeft de motor zich niet extra in te spannen bij het versnellen. Heeft u een auto met cruise-control? Schakel dit dan zeker in.

6. Motor uit als u wacht
Zet de motor uit wanneer u voor een stoplicht (of overweg of brug) wacht of wanneer u in de file staat. Uiteraard alleen wanneer u langer dan een minuut stilstaat. Heeft u een start-stopsysteem? Zorg dat dit systeem staat ingeschakeld. Zo wordt de motor namelijk stilgelegd wanneer u in de file staat of (langer) wacht bij een rood licht.

7. Rijd ecologisch
In sommige auto’s zit een systeem waarmee u het verbruik duidelijk in kaart kunt brengen. U krijgt dan punten voor ecologisch rijgedrag. Vaak is het dan ook mogelijk om een rijstand te kiezen: comfort, sport of eco. Eco is het meest zuinig, maar deze rijstand heeft wel invloed op de airco.

Bron: PlusOnline / AD.nl
Geschreven door: Maartje Groenen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren