Abonnementen service: 035 - 2019505

5 feiten en fabels over rugklachten

Lage rugpijn is de meest voorkomende rugklacht. Er wordt veel gezegd over rugklachten, maar wat is feit en wat is fabel? Kunt u bij pijn in de rug maar beter niet te veel bewegen? Verdwijnt een hernia vanzelf? Wij geven vijf feiten en fabels.

1. Als u rugpijn heeft, mag u niet bewegen
Fabel
Bij rugklachten wordt aangeraden om te blijven bewegen, zodat de spieren soepel blijven en het lichaam de oorzaak van de pijn vanzelf ‘opruimt’. Voor zover u kunt bewegen natuurlijk. Forceer daarom niets. Heeft u veel pijn? Neem dan paracetamol. Eventueel kan een fysiotherapeut u begeleiden.

2. Bij een rughernia moet altijd geopereerd worden
Fabel
Een rughernia gaat in 70 tot 80 procent van de gevallen vanzelf over. Bij een hernia drukt een uitstulping van een tussenwervelschijf op een zenuw. Deze uitstulping wordt meestal door het lichaam opgeruimd. Hierdoor heeft u vaak binnen 8 tot 12 weken minder pijn. Na ongeveer een jaar is de hernia dan helemaal verdwenen.

3. U krijgt rugpijn door ouderdom
Fabel
Hoewel rugklachten bij ouderen vaker voorkomen, is er geen verband tussen die twee. Het herstel gaat wel minder snel bij deze groep, waardoor klachten langer kunnen aanhouden. Dit komt door een tragere celdeling dan bij jongeren. Celdeling zorgt voor herstel van de schade.

4. Lage rugpijn is de meest voorkomende rugklacht
Feit
Vier van de vijf mensen hebben weleens last van lage rugpijn. Het gaat hierbij om pijn onderin de rug. Vaak is de oorzaak hiervan niet bekend. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Vervelend, maar het gaat gelukkig vaak vanzelf weer over.

5. Door ernstige rugklachten heeft u kans op blijvende invaliditeit
Feit
Sommigen komen door rugklachten in een rolstoel terecht. Bijvoorbeeld bij een ernstige hernia of een dwarslaesie. De laatste kunt u krijgen door een ongeval. Het ruggenmerg – een belangrijke schakel tussen de hersenen en het lichaam – is dan beschadigd of doorgesneden. U raakt dan (deels) verlamd.

Bron(nen): GezondheidsNet / NVVN / Gezondheidenwetenschap.be / UZ Leuven / Dwarslaesie.nl / Huisarts en Wetenschap

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren