Abonnementen service: 035 - 2019505

PAPIEREN SCHENKING NIET OP AUTOMATISCHE PILOOT

Als je aan je kinderen wilt schenken op papier, heb je natuurlijk het advies en een schenkakte van een notaris nodig. Maar als je een aantal jaren achter elkaar wilt schenken, moet je dan ook elk jaar terug naar de notaris, met alle kosten van dien?

                                                                                                                                                                                                      P.Wolters

Als je geld vooral in je bezittingen zit, is er toch een mogelijkheid geld te schenken aan je kinderen. De schenking gaat dan ‘op papier’. De ouders hoeven geen geld te storten, maar maken een schuld aan de kinderen.

Daarmee beperken ze de erfbelasting als ze later komen te overlijden. Er zijn dan twee mogelijkheden. Je schenkt eenmalig een bedrag op papier. Dan maak je eenmalig kosten bij de notaris en profi teer je van de vrijstelling op de erfbelasting. Maar veel mensen doen graag een repeterende jaarlijkse schenking, bijvoorbeeld van ruim 5.000 euro. Die zijn belastingvrij. Nadeel is dat je dan elk jaar kosten maakt bij de notaris.

Daarover kun je natuurlijk afspraken maken. Over de notariskosten van zo’n repeterende schenking is geprocedeerd. Maar de uitkomst is voorlopig dat de jaarlijkse notariskosten gehandhaafd blijven. Zo niet, dan krijg je maar één keer de vrijstelling over het totale bedrag van de repeterende schenking. Dus als je optimaal wilt profi teren van de belastingvrijstellingen, moet je jaarlijks naar de notaris.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren