Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Geen vroegpensioen bij ziekte

Na bijna veertig jaar werken in de zorg is Kim Boon nog een kleine twee jaar verwijderd van haar pensioen. Toch lijkt dit pensioen voor Kim ver weg. Ze heeft namelijk uitgezaaide borstkanker.

Kims ziekte heeft niet alleen dramatische gevolgen voor haar levensverwachting, maar ook voor haar financiële situatie. Door haar ziekte is ze volledig afgekeurd. Haar UWV-uitkering is duizend euro lager dan haar werkinkomen van daarvoor. Netto. Pas als Kim met pensioen gaat, wordt het financieel weer wat beter. Maar het wrange is dat ze dat eerst maar moet zien te halen.

Misschien geen ‘straks’
Dan hoort Kim van een oud-collega van 63 jaar. Die gaat nu al met pensioen, omdat haar iets oudere man dat ook doet. Dat lijkt Kim ook wel wat, en ze belt meteen met haar pensioenfonds PFZW. Het fonds rekent voor dat als Kim nu vroegpensioen opneemt, dit zo’n 400 euro per maand hoger zal zijn dan haar UWV-uitkering. Daar zit wel een maar aan vast: hoe eerder Kim met vroegpensioen gaat, hoe lager straks haar ouderdomspensioen zal zijn. Maar ja, voor Kim is er misschien niet eens een ‘straks’; haar enige zekerheid is een financieel ellendig ‘nu’. De keuze is dus snel gemaakt: Kim wil met vroegpensioen.

‘Regels zijn regels’
Toch wijst PFZW Kims aanvraag af. De reden: in het pensioenreglement staat dat je geen recht op vroegpensioen hebt als je arbeidsongeschikt bent. Kim antwoordt dat ze natuurlijk haar UWV-uitkering zal stopzetten. Maar volgens het pensioenfonds verandert dat niets: ze blijft dan nog steeds op papier arbeids­ongeschikt. Een uitzondering op de regels is niet aan de orde. Vol ongeloof en strijdbaar meldt Kim zich in ons spreekuur: dit kán toch niet waar zijn?

Je betaalt het zelf
Wij delen Kims ongeloof. Een vroegpensioen gaat ten koste van je eigen ouderdomspensioen. Je betaalt het dus zelf. Dan is het toch volstrekt onredelijk dat PFZW Kim de toegang tot haar vroegpensioen dwarsboomt? We confronteren PFZW met de zaak. Dat komt met een verrassende reactie: ze hebben zelf de zaak ook nog eens tegen het licht gehouden. Los van ons, wordt daarbij benadrukt. En jawel: PFZW zou op het punt hebben gestaan Kims prepensioen alsnog toe te kennen.

Kort door de bocht
Wat daar ook van zij, het vroegpensioen wordt inderdaad meteen aan Kim uitbetaald. Ze heeft nu voldoende inkomen om haar leven op een naar omstandigheden prettige manier in te richten. PFZW belooft ons bovendien beter in de gaten te houden of ze niet vaker een uitzondering moeten maken op deze regel. Mooi, maar het is nog steeds PFZW dat wikt en beschikt. En PFZW is zeker niet het enige pensioenfonds dat deze regel hanteert. Veel gehoord argument: er is al een arbeidsongeschiktheidsuitkering, dus waarom moet er dan geld uit de pensioenpot worden betaald? Dat lijkt ons nogal kort door de bocht. Een vroegpensioen betaal je immers zelf; Kim ook. Wij vinden daarom dat de keuze veel minder bij het pensioenfonds moet liggen, en veel meer bij pensioendeelnemers zoals Kim.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren