Abonnementen service: 035 - 2019505

Fietsroute: Koninklijke fietstocht bij Baarn

Het gebied rond de gemeente Baarn heeft een rijke, vooral koninklijke geschiedenis. Ontdek de prachtige gebouwen en natuur in de omgeving op deze fietstocht met een koninklijk tintje.

Afstand: 33 kilometer.
Duur: 2 uur en 12 minuten.
De startlocatie van deze route is Lt. Gen. van Heutszlaan, 3743 JL Baarn, Nederland.

Knooppunt 64: Baarn
Het startpunt van deze fietsroute is naast De Generaal, nu een restaurant maar vroeger een station. De koninklijke familie had hier een eigen wachtkamer. De details van die tijd en de Jugendstil-kenmerken zijn bewaard gebleven. Rond het dorp Baarn lag in de Middeleeuwen een aantal kastelen en buitenplaatsen, zoals Huis Ter Eem en kasteel Hamelenberg. De kastelen hadden een verdedigingsfunctie.

Tussen 1948 en 1980 was de gemeente Baarn een koninklijke residentie: koningin Juliana woonde namelijk op Paleis Soestdijk en dat ligt officieel op Baarns grondgebied. En Koning Willem-Alexander draagt de titel Heer van Soest, Baarn en Ter Eem.

Knooppunt 65: Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk werd in 1650 gebouwd, als buitenverblijf van een van de burgemeesters van Amsterdam: Cornelis de Graeff. Uit brieven aan de Staten-Generaal en Johan de Witt bleek dat De Graeff in de jaren rond de bouw druk bezig was met de opvoeding van Willem III van Oranje. In 1806 nam Lodewijk Napoleon het paleis in gebruik. Hij veranderde hier en daar wat aan het uiterlijk van het paleis.

Negen jaar later kwam het in bezit van kroonprins Willem (later Koning Willem II), die het paleis verder uitbreidde. Koningin Emma erfde het domein en gebruikte het paleis als zomerverblijf tot haar dood in 1934. Juliana was uiteindelijk de eerste die het paleis gebruikte als woon- en werkplek en niet als zomerverblijf. Na haar troonsafstand in 1980 bleef zij met Bernhard. Na de dood van beiden wordt het paleis niet meer gebruikt als zomerverblijf of als werk- of woonruimte door het Koninklijk Huis.

Tussen knooppunt 83 en knooppunt 56: Smithuyserbos
Dit bos ten zuidoosten van Hilversum, was lang een onderdeel van het Erfgooiersbos. In 1838 werd de Amsterdamse tabaksmakelaar Pieter Johannes Smithuysen eigenaar van het gebied en hij beplantte het terrein. Sinds 1911 draagt het bos ook zijn naam. In de jaren daarna verwaarloost het bos wat, om vanaf 1937 toch weer hersteld te worden door Desiré Bouvy.

In het bos werd een jaar later, in 1938, een dagverblijf met opslag gebouwd. Het gebouw werd Wolfsdreuvik (wolfsheuvel) genoemd en doet middeleeuws aan, ook al is het dat niet. Het lijkt veel op een sprookjeskasteel en dat is gelijk de reden dat hier veel opnamen voor met name kinderseries plaatsvinden.

Bron: Fietsen123.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren