Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

DOKTERS ERBIJ

Enkele weken geleden besprak ik hier de huisartsenpost: de dokter die je moet bellen in de avond en in het weekend als de eigen huisarts vrij is. Ik vroeg u uw ervaringen met deze dienst te melden, en ik heb dat geweten.

Boze huisartsen vielen over me heen: ik benaderde hun werk negatief en dat was onterecht. Ik werd vervolgens uitgenodigd om te komen kijken en dat heb ik gedaan. Eerst bij de afdeling triagisten, medisch geschoolde medewerkers, die u aan de telefoon krijgt als u belt met de huisartsenpost.

Zij proberen, door vragen te stellen de medische klacht in kaart te brengen en te onderzoeken of de beller een arts direct moet zien. Als dat zo is, wordt de patiënt doorgestuurd naar de huisartsenpost. Ik liep een hele avond mee met een triagiste en ik was onder de indruk van hun werk. Onafgebroken werd er gebeld; de triagisten hadden geen moment rust. Zij deden hun werk met alle aandacht. Datzelfde beeld zag ik bij de huisartsenpost; ook daar mocht ik meekijken en ook daar had de dokter amper pauze.

Daarbij worden ze af en toe door boze, ongeduldige patiënten bedreigd. Ik begreep al snel dat Nederland kampt met een tekort aan triagisten en huisartsen en dat dit ook effect heeft op deze avond- en weekenddienst. Een opgave voor het nieuwe kabinet. Er moeten meer huisartsen en triagisten komen; daar heeft onze vergrijzende samenleving recht op.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren