Abonnementen service: 035 - 2019505

Het verschil tussen leven en dood

‘Het is stervenskoud.’ Al snel nemen wij deze uitdrukking in de mond als de snerpende wind langs ons gezicht blaast op een koude winterdag. Maar wat als dit de keiharde realiteit is?

Het is bijna niet voor te stellen: sterven van de kou. Maar helaas gebeurt dit in Oost-Europa nog steeds regelmatig, met name bij ouderen met een zwakke gezondheid.

Doodgevroren
Het was in 2010 dat de medewerkers van MAX Maakt Mogelijk voor het eerst werden geconfronteerd met de verschrikkelijke gevolgen van deze extreme kou, met temperaturen die kunnen dalen tot wel -20 of -30 graden. Een tachtigjarige vrouw werd in haar tochtige huisje levenloos aangetroff en. Zittend op haar stoel, met haar handen op haar ijskoude kapotte kacheltje. Doodgevroren. Geld voor hout en kolen om zich warm te houden had ze niet meer. Bij toeval werd ze door één van onze vrijwilligers aangetroff en. Hulp voor haar kwam helaas te laat. Maar zij werd hét symbool van onze winteractie en sindsdien biedt MAX Maakt Mogelijk met behulp van donateurs preventief hulp in de vorm van voedselpakketten, dekens, kolen, hout en de renovatie van huisjes. Mede daardoor redden wij ieder jaar meer ouderen van bevriezing. Dat is goed nieuws. Maar we zijn nog niet klaar!

Mensonterend
Want tijdens zijn laatste reis door Moldavië werd Jan Slagter opnieuw geconfronteerd met wat deze meedogenloze kou kan aanrichten. Zo bezocht hij Valeriu in zijn tochtige krot. Valeriu is beide onderbenen kwijtgeraakt door bevriezing. Hij sleept zich letterlijk voort over zijn kapotte vloeren, een mensonterend schouwspel. Met zijn schamel pensioentje kan hij geen hulpmiddelen betalen, laat staan dat hij geld heeft voor een woonaanpassing vanwege zijn handicap. Zonder onze hulp ziet de toekomst voor Valeriu er niet goed uit en zal zijn gezondheid snel verslechteren. MAX Maakt Mogelijk wil Valeriu helpen en heeft daarvoor u als donateur nodig.

Er is meer nodig
Al twaalf jaar voorziet de stichting jaarlijks ruim tienduizend ouderen van kolen en hout. Mede hierdoor is de bevriezing van ledematen sterk teruggedrongen, wat ertoe heeft bijgedragen dat veel minder ouderen in het ziekenhuis terechtkwamen voor amputatie van voeten of benen. Alle ouderen die in een gerenoveerd huisje wonen, worden automatisch aangesloten op het winterproject van MAX Maakt Mogelijk. Maar er is meer nodig. Naast de renovatie en levering van kolen en hout, delen we ook iedere maand een gezond voedselpakket uit. Daarnaast krijgen de ouderen indien nodig individuele hulp op maat, bijvoorbeeld als zij een dokter nodig hebben of medicijnen.

Wachten op nieuw onderkomen
MAX Maakt Mogelijk streeft ernaar om zo veel mogelijk huisjes te renoveren; helaas is dat niet altijd mogelijk. Sommige huisjes zijn in een te slechte staat, terwijl een snelle oplossing soms noodzakelijk is om instorting te voorkomen. Wij willen de slechtste krotten vervangen door een containerwoning. Groot voordeel is dat de container in de fabriek wordt gemaakt, waardoor weersomstandigheden geen invloed hebben op de bouw. Al binnen enkele weken kan een container geplaatst worden, zelfs in de winterperiode! Sommige ouderen zijn al in aanmerking gekomen voor zo’n woning, maar helaas wachten nog vele anderen dringend op een nieuw onderkomen!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren