Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Vreugdedans

U kent het vast wel, dat vertederende beeld van de ‘koeiendans’; dartelende koeien die bij de eerste weidegang het begin van de lente ‘vieren’ na de wintermaanden opgesloten te hebben gezeten in de stal.

Dat gevoel hebben heel veel Nederlanders nu de meeste coronamaatregelen geschrapt zijn en binnenkort allemaal tot het verleden zullen behoren. ‘Alles mag weer’, is de alom gehoorde kreet, ‘eindelijk vrijheid!’ De ingrijpende beperkingen hebben veel leed en schade berokkend op economisch, sociaal en psychisch terrein. Verpleeghuizen gingen op slot, eenzame ouderen moesten alleen sterven. Dat mag nooit meer gebeuren. Maar met 50.000 besmettingen per dag gaat het afschaffen van met name de anderhalvemeter-maatregel en het verplicht dragen van mondkapjes mij te snel.

In mijn ogen worden de kwetsbaren – de ouderen, maar ook jongeren met een zwakke gezondheid – aan hun lot overgelaten. Daar is totaal geen beleid voor ontwikkeld. Zij moeten bijvoorbeeld zelf maar uitzoeken hoe ze veilig boodschappen kunnen doen in de supermarkt. Ik roep de Tweede Kamer dan ook op om in te grijpen om ook perspectief te kunnen bieden aan de zwakkeren in onze samenleving. Pas dan is het wat mij betreft tijd voor een vreugdedansje. Het is nog geen lente…

JAN SLAGTER
DIRECTEUR OMROEP MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren