Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Haar DNA zit er nog op’

Naam: Ruben Oppenheimer
Geboren: in 1975 in Maastricht
Woonplaats: Maastricht
Beroep: werkt als cartoonist voor diverse Nederlandse en buitenlandse bladen.

Na mijn studie grafi sche vormgeving die ik in Antwerpen afrondde, wist ik niet waar en hoe ik mijn leven moest voortzetten. Van een vriend hoorde ik dat de oude kunstenares Akke Goris die in een prachtig huis aan de rand van Maastricht woonde, een ruimte te huur had. Diezelfde week trok ik bij haar in.

Het is de beste beslissing van mijn leven geweest, want een fi jnere, leukere, vrijzinniger geest had ik niet kunnen ontmoeten. We scheelden zestig jaar, zij uit 1917, ik uit 1975, maar we kregen een geweldige vriendschap. Ze kon me onder tafel drinken en rookte er nog een joint bij ook. Nadat ik mijn toenmalige vriendin op overspel betrapte, zei Akke: “Ach jongen, het is maar seks.” We hebben wat gelachen, maar ook ruzie gemaakt, waarna we elkaar huilend in de armen vielen. Ze gaf vaak feesten en zo leerde ik ook haar vrienden kennen, unieke mensen, van achttien tot tachtig. Op een dag bood ze me haar huis te koop aan, omdat ze in de buurt van haar zus wilde gaan wonen.

Het werd een emotionele tijd met als hoogtepunt, of dieptepunt, de laatste rosé die we samen in haar prachtige tuin dronken. Ik hoor de verhuizer nog zeggen: “We hebben alles ingepakt mevrouw, we kunnen gaan.” Ze stapte in de verhuiswagen en weg was ze. Toen ik het huis binnenstapte, met in mijn hand haar glas, waarin nog een laatste slok rosé zat, was het volkomen zielloos. Nu pas zag ik in wat voor slechte staat het pand eigenlijk verkeerde.

Ik heb haar glas op de vensterbank neergezet en het daar jaren laten staan, terwijl het vuil aankoekte en dode insecten de bodem bedekten. In 2018 verkocht ik het huis, omdat mijn toenmalige vrouw dat wilde. Terwijl ze de spullen uitpakte, zag ik dat ze het glas van Akke wilde afwassen Nog net op tijd rukte ik het uit haar handen, zodat het DNA van Akke bewaard bleef. Ze is 99 jaar geworden. Het glas heb ik nog steeds. Mijn vrouw niet meer.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren