Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Verdient uw zorgverzekeraar wel uw trouw? Overstappen loont meestal de moeite

De laatste weken van het jaar mogen mensen veranderen van zorgverzekering. Een miljoen verzekerden zullen dat deze keer ook weer doen. Tip: kijk weer eens na waar u precies voor verzekerd bent.

 

Ook honkvaste mensen die een rotsvast vertrouwen hebben in hun zorgverzekering, doen er goed aan te kijken of ze nog wel de juiste polis hebben. Dat vindt Koen Kuijper van Zorgwijzer, de voorlichtings- en vergelijkingswebsite die al meer dan tien jaar bestaat. Volgens Kuijper zit het overgrote deel van de zestigplussers al ‘hun leven lang’ bij dezelfde verzekeraar. Hij vindt dat ze niet te veel moeten vertrouwen op de prijs van de zorgverzekering die ze al vele jaren hebben. “Het is mogelijk dat ze daarom tientallen euro’s, maar soms zelfs honderden euro’s te veel betalen voor hun basis- en aanvullende verzekering. Door niet over te stappen betalen ze ook voor zorg die ze misschien helemaal niet meer nodig hebben”, zegt hij.

BRIEVENPOST EXTRA DUUR
Bovendien realiseren ouderen zich vaak niet dat een polis waarbij de afhandeling nog per post gaat, gemiddeld vijftig tot honderd euro per jaar duurder is dan een polis die via een app of site afgehandeld wordt. Kuijper: “Ze betalen dus een fl ink bedrag voor de schriftelijke afhandeling van de medische kosten, meer dan alleen de prijs van papier en postzegels.”

COLLECTIVITEITSKORTING AFGEBOUWD
Door hun trouw aan hun verzekeringsmaatschappij zijn vijftigplussers ook het meeste gedupeerd door de afbouw van de collectiviteitskorting. Die korting tot 10 procent op de basis- en aanvullende verzekering is lange tijd heel populair geweest bij werknemers, leden van vakbonden, patiëntenverenigingen en ouderenorganisaties. Maar gaandeweg bleek dat de polissen met die collectiviteitskortingen steeds duurder werden, waardoor het voordeel grotendeels wegviel. Inmiddels is de collectiviteitskorting voor de basisverzekering beperkt tot 5 procent en is die zogenoemde kortingspolis vaak duurder dan een gewone zorgverzekering. Koen Kuijper: “Veel ouderen zijn ook daarin te goed van vertrouwen. Ze denken: ik heb een verzekering via m’n ouderenbond of m’n patiëntenvereniging, dan zit ik wel goed. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook niet bij de aanvullende verzekering die in deze gevallen toch toegespitst moet zijn op leeftijd of ziekte. Ook tussen aanvullende verzekeringen met een goede complete dekking zitten aanzienlijke prijsverschillen. Maar het is moeilijk om de oudere doelgroep daarvan te overtuigen.”

DEKKING VERANDERT
Belangrijk feit is ook dat de dekking van zorgverzekeringen waar je jarenlang blijft, niet altijd hetzelfde blijft. Kuijper: “Zorgverzekeraars besparen ‘onzichtbaar’ door bijvoorbeeld het aanbod van gratis fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen te beperken. Dat zie je niet als je aan het eind van het jaar verlengt met de gedachte dat alles wel hetzelfde zal blijven. Dat zie je pas als je het nodig hebt.”

MINIMALE TOELATINGSSELECTIE
Volgens Kuijper denken toch nog veel mensen dat je als oudere niet zomaar bij een andere zorgverzekeraar geaccepteerd wordt. “Dat is niet zo, de basisverzekering is voor iedereen vrij toegankelijk en bij de aanvullende dekking is de selectie minimaal. Alleen bij een dure tandartsverzekering zie je nog weleens belemmeringen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren